Yurttaşlar yağ için birbirleriyle yarıştı!

Yayın tarihi: 5 Mart 2022 Cumartesi 5:24 pm - Güncelleme: 6 Mart 2022 Pazar 12:17 am

Türkiye, akaryakıt kuyruklarından sonra yağ kuyruklarını da gördü. Yağa gelen zamların ardından yurttaşlar ucuz yağ için birbirleriyle yarışır oldular. Bazı marketlerde müşterilerin sadece 1 adet yağ almalarına izin verildi.

 

Dünya Gazetesi’nin haberini göre, ham ayçiçeği ithalatının büyük çoğunluğu Rusya ve Ukrayna’dan yapılıyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye’ye ham yağ ithalatı durdu. Sektör temsilcilerinin, Türkiye’nin stoklarında market rafları dahil olmak üzere 1-1.5 aylık yağ kaldığı açıklamadı. Açıklamaların medyada gündem olmasıyla birlikte yurttaşlar marketlere koştu. Marketlerde 2 adetten fazla 5 litrelik yağ satış yapılmazken, markasına ve markete göre fiyatlar 139 ile 180 lira arasında değişiyor.

Akaryakıt istasyonlarında zam öncesi uzun kuyruklar oluştu

MARKETLERDE YAĞ KUYRUĞU

Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle bu ülkelerden yapılan ithalatların durması, yağ sektöründe endişeye neden oldu. Yağ fiyatlarında beklenen zamma karşı tedbir almak isteyen vatandaşlar marketlere akın etti. Marketlerde ayçiçek yağı satış reyonlarına, “Tüm müşterilerimizin faydalanabilmesi için, yağ satışlarımız 1 adet ile sınırlıdır” yazısı asıldı.

 

“AKP DÖNEMİ BU KUYRUKLARLA HATIRLANACAK”

Yaşananlara tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Etme bulma dünyası… İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlarla dalga geçiyorlardı. AKP dönemi ekmek, akaryakıt ve taneyle kısıtlandırılarak satılan yağ kuyruklarıyla hatırlanacak” ifadelerine yer verdi.

 

 

“MARKA ÖNEMLİ DEĞİL”

Markette buldukları yağı markalarına bakmaksızın aldıklarını ifade eden bir vatandaş, “Hayatım boyunca hep aynı marka yağı kullandım. Ancak burada da istediğim marka yağı bulamadım. Yakında bu beğenmediğimiz yağları da bulamamaktan endişe ediyorum. Ben şimdi 500 liradan fazla yağa ödeme yaptım. Peki elinde bu imkan olmayan ne yapacak? Umarım gıdadaki bu sorun çözülür ve daha büyük sorunlar yaşamayız” diye konuştu.

Ayçiçek yağı fiyatları cep yakmaya devam ediyor

YAĞ KRİZİ KAPIDA

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Ülkemizin ilk 10 ithalat kalemi içinde yağlı tohum olarak 4’üncü sıradayız. Gerçekten buna bir çözüm üretmek lazım. Hem pandemi süreci hem de savaş bize gösterdi ki tarımda kendimize yetebilecek hale gelmemiz lazım. O nedenle bu süreçte ister istemez savaş etkiledi. Nüfusumuzun gelişmesi, turizmin artması öyle olunca bu ihtiyaç 3 milyon ton iken, bunun 1,7 milyon tonunu karşılayabiliyor, 1,3 milyon tonunu da ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun da yüzde 55’ini Rusya’dan, yüzde 15’ini de Ukrayna’dan ithal ediyorduk. Savaş nedeniyle bu aksadı. Halen limanlarda bekleyen sektörümüzün gemileri var” dedi.

Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı ‘yağ krizi’ hakkında konuştu