Yurttaşlar elektrik zamlarına karşı sokaklarda!

Yayın tarihi: 4 Şubat 2022 Cuma 4:00 pm - Güncelleme: 4 Şubat 2022 Cuma 7:30 pm

Yurttaşlar, elektrik faturalarına gelen zamlara karşı birçok ilde sokağa döküldü. Zamların geri çekilmesi talep edildi.

Elektrik faturalarına gelen son zamların ardından birçok ilde yurttaş ve esnaf sokağa çıktı. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde fahiş fiyatlar nedeniyle sokaklara dökülen binlerce insanın yürüyüş görüntülerini HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç paylaştı.

Doğal gaza gelen yüzde 50, elektriğe gelen yüzde 125’e varan indirimler sonrası vatandaş katlanan fatura fiyatlarına isyan etti. Zengininden yoksuluna her kesimin belini büken faturalar için Ağrılılar sokaklara döküldü. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde binlerce kişi soğuk havaya aldırmadan yürüyüş yaparak gelen zamları protesto etti.

 

MARMARİS VE ŞANLIURFA’DA DA PROTESTO

Şanlıurfa’da yurttaşlar önceki aylara göre yaklaşık üç kat artan elektrik faturalarına tepki gösterdi. Sokağa çıkan yurttaşlar, elektrik zamlarının geri çekilmesi talebiyle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. önünde toplandı.

Ellerindeki faturalara itiraz eden grup, yetkililerle görüşmek istedi. Özel güvenlik görevlileri, vatandaşların binaya girmesine izin vermedi. Vatandaşlar ile özel güvenlik görevlileri arasında kısa süreli bir gerginlik çıktı. Olay yerine çok sayıda çevik kuvvet polisi ve zırhlı araçlar sevk edildi.

Vatandaşlar, “Bu faturaları ödeyecek gücümüz yok. Bizlere gelen fatura asgari ücretin yarısı kadar. Bizler bu zamların geri alınmasını talep etmekteyiz” dediler. Vatandaşlara, CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık da destek verdi. Aydınlık, şunları söyledi:

“Biz aylarca yaklaşık bir buçuk yıldır söylüyoruz bu sistemle bu iş olmaz. 35 milyon arazinin güneş enerji sistemine çevirip bu insanları bu dertten kurtaracağız, dediğimiz zaman herkes bize yüklendi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldiği zaman vatandaşa çiftçiye beleş (ücretsiz) vereceğiz dediler, niye vermeyelim arkadaşlar bunu yapmalıyız. Şimdi bu faturalar karşısında sayın Cumhurbaşkanı sizlerle bizlerle hepimizle dalga geçiyorlar. Geçen hafta bu faturalar geldiği zaman insanların bu sorununu mecliste de Genel başkanımız söyledi bizlerde milletvekilleri de söylüyorlar Türkiye’yi dolaşıp bunu her yerde söylüyoruz ama geçen hafta dedi ki yeni bir uygulamaya geçiyoruz, nedir bu yeni uygulama”

“KİRADAN ÇOK FATURA KESİLDİ”

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde de elektriğe yapılan zamlar, elektrik dağıtım şirketi AYDEM’in önünde Selda Bağcan’ın seslendirdiği “Yuh Yuh” şarkısıyla protesto edildi. “Marmaris Artık Yeter Platformu”, “2022 yılı için böyle fahiş bir zam yapılmasının gerekçesi nedir? Dağıtım şirketlerine elektrik kaç liradan verilmektedir?” sorusu yöneltildi.

Marmaris Artık Yeter Platformu üyeleri ve vatandaşlar, elektrik dağıtım şirketi AYDEM’in önüne giderek elektrik ve doğalgaza yapılan zamları, Selda Bağcan’ın seslendirdiği “Yuh Yuh” şarkısı eşliğinde faturalarını sallayarak protesto etti.

Marmaris Artık Yeter Platformu, şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde özellikle son altı aydır dolar kurundaki akıl almaz artışlarla tetiklenen bir zam yağmuru var ve emeğiyle geçinmeye çalışan bizlerin üzerine yağmaya devam ediyor. İğneden ipliğe her hizmet, her ürün durmadan zamlanıyor. İktidar, doların ateşini söndürdüğünü söyleyip övünüyor ama mutfaklarımızdaki yangın artarak devam ediyor. Bunların üstüne bir de ‘kademeli faturalandırma sistemi’ ve yüzde 100’ün üzerinde zamlarla elimize ulaşan elektrik faturalarıyla şok yaşadık. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız, daha maaşlarını almadan maaşlarının yarısından fazlasına denk gelen faturalarla karşılaştı. Esnaf arkadaşlarımıza ödedikleri kiralardan çok daha yüksek faturalar kesildi. Memur, emekli, işçi, esnaf ayırt etmeden hepimize iki kat, üç kat faturalar gönderildi.

“ARTIK CANIMIZI YAKIYOR”

Örnekleri uzatabiliriz ama şöyle söylemek durumu özetler. Eskiden faturalar cebimizi yakardı, artık canımızı yakıyor, canımızı alıyor. Isınma, barınma, beslenme, eğitim, sağlık vb. haklar temel insan haklarıdır. Bu şehirde doğalgaz yok, kömür yakmak yasak haliyle elektrik tüketiminin çoğunu ısınma ihtiyacı için kullanıyoruz. Basit ısıtıcılar ya da klimalarla en temel insan haklarımızdan biri olan ısınma hakkımızı kullanmanın karşılığı bu olamaz!

“PİYASACI POLİTİKALARI REDDEDİYORUZ”

Şimdi soruyoruz: 2022 yılı için böyle fahiş bir zam yapılmasının gerekçesi nedir? Dağıtım şirketlerine elektrik kaç liradan verilmektedir? Aslında bunlar cevabı çok zor olmayan sorulardır. Faturalarımızdaki rakamların büyük kısmının elektrik dağıtım şirketlerine gittiğini biliyoruz. Sosyal devlet anlayışıyla örtüşmeyen özelleştirmeci ve piyasacı politikaları reddediyoruz. Devlet vatandaşlarının sefaleti üzerinden kar edemez; vatandaşının emeğinin, alın terinin büyük sermaye gruplarına aktarılmasına aracılık yapamaz. Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın bedelini biz ödemek istemiyoruz.”

Marmaris Artık Yeter Platformu taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Zamlar derhal geri alınmalıdır. Enerji piyasasındaki özelleştirmeci politikalardan vazgeçilmelidir. Enerji dağıtımı devlet eliyle yapılmalı, dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır. Özellikle kış aylarında vatandaşa elektrik fatura desteği verilmelidir. Bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter.”

“Ticarethane” sayılan Cemevine 30 bin TL elektrik, 11 bin TL doğalgaz faturası geldi