Yurttaşlar dolar düşüşünün fiyatlara yansımamasına isyan etti: Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor

Yayın tarihi: 23 Aralık 2021 Perşembe 7:12 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2021 Perşembe 7:12 pm

Yurttaşlar, dolarda yaşanan düşüşün fiyatlara yansımamasına isyan etti. Emekli bir yurttaş, “Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kur korumalı mevduat açıklamasının ardından dolarda yaşanan düşüş henüz hiçbir üründe etkisini göstermedi. Düşüş yurttaşların cebine indirim olarak yansımıyorken, Ankara Ulus’da bir esnaf, “Dolar düştü diyorlar ama her şey yerinde sayıyor. Bir kilo et 100 lira. Yağ yerinde duruyor. Şeker yerinde duruyor. Dolar düşmüş millete ne? Baksana boş boş geziyor millet” diyerek sitem etti.

“EKMEK NİYE DÜŞMÜYOR?”

Doların artışıyla beraber zamlanan hiçbir üründe henüz indirim yapılmadı. Yurttaşların alım gücü düşmeye devam ediyor. Emekli bir yurttaş, “Fiyatlara bakıyorum. Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor” diye dert yanarken, bir başka vatandaş ise, “Dolar düştü, ekmek niye düşmüyor ekmek?” ifadelerini kullanarak fiyatlara isyan etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi gecesi kur korumalı mevduat getirileceğini açıklamasının ardından TL değer karşısında yüzde değer kazandı. Ancak doların düşüşü ne gıda fiyatlarına ne de vatandaşın cebine yansıdı.

Ankara’nın Ulus halindeki esnaf, doların düşüşüyle birlikte etiket fiyatlarında değişme olmadığını, müşterinin de pek uğramamasından şikayetçi. Haldeki fiyatlara bakıp evine eli boş dönen vatandaş ise fiyatlar karşısında önünü görememekten dertli.

“SADECE ETİKET DEĞİŞTİRMEYE BİR TANE ELEMAN TUTTUK”

Bir kasap, doların 18 TL seviyelerini görmesinin işletmesine olan yansımasını şu ifadelerle anlattı:

“Tavuk, et fiyatları yerinde durmuyor. Önceden yılda iki defa zam gören ürün haftada iki defa zam görmeye başladı. Artık sadece etiket değiştirmeye bir tane eleman tuttuk. Etin kilosu 125 lira. Asgari ücreti alan bir kişinin günlüğü 140 liraya geliyor. Zaten bir kilo et alabiliyor.”

“DÖVİZDEKİ DÜŞÜŞÜN; MAZOTA, GÜBREYE, YEME YANSIMAMASI GIDA ENFLASYONUNU DEVAM ETTİRİYOR”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Doların düşüşü, gıda fiyatlarına neden yansımıyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Son iki günde dövizdeki düşüşlerin; mazota, gübreye, tohuma, yeme doğrudan yansımaması halinde üretim maliyetlerinin düşmemesi, çiftçinin bir yandan üretim yapmakta zorlanması, bir yandan yüksek maliyetli yapılan üretimin, raflara tüketicilere daha pahalı gıda fiyatları olarak yansıması gıda enflasyonunun devam etmesi sonucunu doğuracaktır”

Atilla Yeşilada’dan ‘7 milyar dolarlık kayba’ şarkılı tepki