Yurttaşlar, bu yılın ilk dört ayında bankalara 34,5 milyar faiz ödedi

Yayın tarihi: 7 Haziran 2021 Pazartesi 4:22 pm - Güncelleme: 7 Haziran 2021 Pazartesi 4:22 pm

CHP’li Burhanettin Bulut, bu yılın ilk dört ayında yurttaşların bankalara 34,5 milyar lira faiz ödediğini söyledi. Bulut, iktidarın, koronavirüs pandemisinde esnafı yüz üstü bıraktığını belirtti.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yazılı açıklama yaparak, esnafın ve vatandaşın bankalara çalıştığını belirtti. Borcunu borçla kapatmaktan başka çaresi olmayan esnaf ve vatandaşın sıkıntısını dile getiren Bulut, bankaların karını 20,7 milyar kar elde edildiğini söyledi. Bulut, “İktidarın doğrudan destek vermek yerine borçlandırmaya teşvik ettiği vatandaşların, bankalara ödediği faiz de artan borçlarına paralel olarak artıyor” dedi.

“YURTTAŞLAR 34,5 MİLYAR LİRA FAİZ ÖDEDİ”

Bulut, “BDDK’nın verilerine göre bu yılın ilk dört aylık döneminde vatandaşlar tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara toplam 34,5 milyar lira faiz ödedi” ifadelerini kullandı. KOBİ’lerin bankalara olan borcunun 939,1 milyar liraya yükseldiğini belirtti. Bulut, bu kredilerin 57,2 milyar liralık kısmının bankalar tarafından takibe alınan kredilerden oluştuğunu ifade etti.

Bulut, bankalara borcu bulunan 4 milyon 229 bin KOBİ’den 280 bininin borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildiğini söyledi.

ÇİFTÇİ DE BORÇLU

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 143,6 milyar liraya yükseldiğini belirten Bulut, sektörün zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan kredi borcunun ise yaklaşık 4,9 milyar lira olduğunu kaydetti.

İcra ve iflas dairelerinde 22 milyon 98 bin dosya olduğunu söyleyen Bulut, bu durumun dahi vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıları göstermeye yettiğini vurguladı. Bulut, “Pandemi döneminde verilen düşük faizli krediler bile, sanki vatandaşa destek gibi yansıtılıyor. Oysa artan faizlere rağmen vatandaş mecburen borçlanmaya devam ediyor. Vatandaş kredi-faiz sarmalında geçinmeye, esnaf dükkanını çevirmeye çalışıyor” değerlendirmesini yaptı.