Yurttaş ilgi göstermedi kur korumalı hesap şirketlere açıldı

Yayın tarihi: 11 Ocak 2022 Salı 7:39 am - Güncelleme: 11 Ocak 2022 Salı 8:40 am

Yurttaş döviz bozdurup kur korumalı döviz hesabına geçmeyince sistem şirketlere açıldı. Döviz hesaplarının TL mevduata dönüşüm esaslarında değişiklik yapıldı. Artık şirket ve kurumlar da döviz hesabını TL mevduata dönüştürebilecek.

Merkez Bankası döviz hesaplarının TL mevduata dönüşüm esaslarında değişikliğe gitti. Artık şirket ve kurumlar da döviz hesabını TL mevduata dönüştürebilecek.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılı Aralık ayının sonlarında ilan edilen kur korumalı TL mevduat hesabı uygulaması sadece bireysel yatırımcılara yönelik olarak başladı. Ancak sisteme yeterli ilgi ve katılım olmadı. Bankadaki dövizini bozdurup sisteme geçen ise olmadı. Aksine bankalardaki bireysel döviz mevduatı artmaya devam etti.

ŞİRKETLERE AÇILDI

Son açıklamaya göre TL yatırımcılarının kur korumalı hesaplara aktardığı para 107,6 milyar liraya ulaştı.  Bu gelişme üzerine bu sabah Merkez Bankası Resmi Gazetede yeni bir tebliğ yayınlayarak dövizini veya altınını bozup TL’de kur korumalı mevduata geçişi şirketlere de açtı. Şirketler 31 Aralık’taki döviz hesapları veya 28 Aralıktaki altın hesaplarını isterlerse bozdurup bu sisteme girebilecekler. Şirketler için vade 6 ay ve 12 ay olarak uygulanacak.

Tebliğ ile gerçek kişilerin yanı sıra şirket ve kurumlar da döviz ve altın hesaplarını Türk lirası mevduat hesaplarına dönüştürülmesi uygulamalarına dahil edildi.

Kur Korumalı Mevduat hesabı 107 milyar lira oldu

Şirket ve kurumların 31 Aralık 2021 tarihindeki döviz hesapları ile 28 Aralık 2021 tarihindeki altın hesapları destek kapsamına alındı.

Tebliğ ile her iki uygulamaya ilişkin vade sayılarında da değişime gidildi. Gerçek kişiler 3-6 ay veya 1 yıl vadeli hesap, şirket veya kurumlar ise 6 ay ya da 1 yıl vadeli hesap açabilecek.

İstanbullular kur korumalı TL mevduatına güvenmiyor