Yurt fiyatları, kiralar cep yakıyor! Üniversite öğrencileri umutlarından vazgeçiyor

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2022 Pazartesi 10:23 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2022 Pazartesi 10:29 am

Türkiye’de artan ekonomik kriz üniversite öğrencileri için artık çekilmez bir hal aldı. Krizin yıkıcı etkilerine dayanamayan gençler okudukları üniversiteyi bırakmak zorunda kalıyor.

BirGün’den Buse Bulut’un haberine göre, Türkiye’deki kriz nedeniyle başta öğrenciler olmak üzere bütün yurttaşlar kira maliyetleri altında eziliyor. Okulların açılmasına az bir süre kalmışken üniversite öğrencileri, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da barınma sorunuyla karşılaştı. Öte yandan yetersiz yurt sayısı da öğrencilerin elini kolunu bağlıyor. Özel yurtlara mahkum bırakılan öğrencilerden yılda 100 bin TL civarında bedel isteniyor. Hem okuyup hem çalışmak zorunda bırakılan çoğu öğrenci ise bir süre sonra aile evine dönmek ve üniversiteyi bırakıp çalışmak zorunda kalıyor.

Öğrenciler düşünceli! Yurt fiyatları el yakacak

YÜK TOPLUMUN ÜZERİNDE

ODTÜ’de Fizik Bölümü’nde okuyan Tolga Akdaş, büyük hayallerle geldiği okulunda hayallerini çöpe atarak evine dönmek zorunda kaldığını anlatıyor. Devletin öğrencilerin barınma, gıdaya erişim gibi en temel haklarını bile karşılayamadığına değinen Akdaş, “Hazırlık sınıfımı aile evinde uzaktan okudum. Sonrasında birinci sınıfı yüz yüze okumak üzere Ankara’ya gittim. Ankara’da arkadaşlarımla bir öğrenci evine çıktık. En başta gayet güzel ilerlerken sonradan ekonomik sıkıntılar baş göstermeye başladı. Biz de farklı bir işe girerek para kazanmanın yollarını aramaya başladık. Özel ders vermeye başladım. Özel ders vermeye başladıkça notlarım düşmeye başladı. Verdiğim özel derslerin sayısını arttırmak zorunda kaldım ve en sonunda akşamları ders çalışacak vaktim bile kalmamıştı. Aile evine dönmek şu anda en mantıklısı. Çünkü şu anda başka bir şehirde geçinmek söz konusu değil” diyor.

ODTÜ’den mezun olduktan sonra yurt dışında yüksek lisans ve doktora yapıp yeniden mezun olduğu okula akademisyen olarak dönme hayalinin olduğunu anlatan Akdaş, “ODTÜ’yü yaşantımın bir parçası haline getirmek istiyordum. Ancak ben bu hayalleri kurarken lisans eğitimim bile bitmeden üniversiteden ayrılma kararı aldım. Bir zamanlar kurduğum hayaller bir anda çöpe döndü” diye konuşuyor.