Yunusların ölümü tedirgin etti

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 7:51 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 7:51 pm

Sinop’ta sahile vuran 13 yunus balığı tedirgin etti. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, yunus balıklarının ölüm nedenini belirlemek için araştırma başlattı. Akademisyen Uğur Özsandıkçı, sıradan bir vaka olmadığını söyledi.

Sinop’un Akliman Sahili’nde yunusların kıyıya vurduğunu gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen Sinop Belediyesi ile Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yetkilileri bölgede inceleme başlattı. Sayılarının 13 olduğu belirlenen yunusların ölüm nedeninin araştırılması için yetkililer tarafından 4 yunus fakülteye götürüldü.

“BİR AĞA YAKALANDIĞINA DAİR İZLER VAR”

Sinop Üniversitesi Araştırma Görevlisi Uğur Özsandıkçı, araştırma başlatılan ölü yunuslar hakkında şunları söyledi:

“Geçtiğimiz hafta cuma günüydü yanlış hatırlamıyorsam, 3 tane yunus ihbarı aldık, karaya vuran yunus ihbarı aldık. Bölgeye gidip tarama yaptığımızda, o gün 7 tane daha bulduk, toplam 10 tane. Ertesi gün tekrar gittiğimizde benzer bölgede 3 tane daha, yani toplamda 13 tane. Tırtak türü yunusun karaya vurduğunu tespit ettik. Hafta sonu ulaşım sıkıntılıydı, kar yağmıştı, sıkıntı çektik, 4 tanesini alabildik. 4 tanesini fakültemize getirdik. Onların incelemeleri devam edecek. Neden öldüklerine dahil şu aşamada çok erken bir şey söylemek. Çok sıra dışı bir şey olmadığını söyleyebilirim ancak Sinop için sıradan bir vaka da değil. Bunları araştıracağız, göreceğiz. En son bu Akliman mevkiinde rastladığımız hayvan üzerinde, bir ağa yakalandığına dair, balıkçılık etkileşimi olduğuna dair güçlü izler var üzerinde, kuyruk kesikliği var, üzerinde ağ izleri var. Muhtemelen bir tanesi balıkçılık etkileşimi. Ama diğerlerine, dediğimiz gibi 9 tanesine ulaşamadık. Aldığımız 4 tanesini de muhtemelen yarına inceleyip ne olduğunu anlamaya çalışacağız. Fırtınadan değil. Farklı zamanlarda yani bir, iki, üç gün içinde ölüp o sert fırtınayla beraber de ölüleri karaya sürüklenmiş olabilir. Yoksa fırtınadan ölme gibi bir durumları olmaz. Karadeniz’de 3 tane yunus türü yaşıyor. Bunlar afalina, tırtak ve mutur. Tırtak, bizim şimdi burada bulduğumuz karaya vuran türler, daha çok açık deniz türü olarak bilindiği için, daha çok açık denizde avcılık yapan gırgır çevirme ağlarıyla etkileşime giriyor. O yönde bir etkileşim var mı, yok mu ona bakmaya çalışacağız ilk başta. Boğulma ibaresi var mı, yok mu? Yoksa diğer alternatifleri değerlendirmeye çalışacağız.”

Sinop Valisi’nden BİM çalışanına: Hayatını yaşanmaz yaparız!