Yunanistan’da ‘üniversite polisine hayır’ eylemlerine polisten sert müdahale

Yayın tarihi: 11 Şubat 2021 Perşembe 5:59 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2021 Perşembe 5:59 pm

Yunanistan’da polis, hükümetin üniversitelerde kalıcı polis varlığının önünü açacak yasa tasarısının tartışıldığı sırada eylem düzenleyen öğrencilere sert müdahale etti. Başkent Atina ve Selanik başta olmak üzere birçok kentte binlerce öğrenci “Üniversite polisine hayır” diyerek eylem yaptı.

Yunanistan Hükumeti üniversite kampüslerinde kalıcı polis bulundurmaya yol açacak eğitim yasasını tartıştığı sırada, yasayı protesto etmek için Atina’da parlamento önündeki Sintagma Meydanı’nda toplanan öğrencilerle polis arasında arbede yaşandı. Polis, eylemcileri dağıtmak için cop kullandı, görüntülerde bazı eylemcilere ters kelepçe uygulandığı görüldü. Selanik ve birçok şehirde de yasa karşıtı eylemlerde benzer anlar yaşandı. Eyleme katılan öğrenciler, yasayı, “İhtiyaçlarımızı karşılamaktan çok, sadece muhafazakar bir azınlığın sahte ihtiyaçlarına hizmet eden baskıcı bir yasa” olarak değerlendirdi.

Protestolar, Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinin “eğitim reformu” başlığında sunduğu yasa tasarısıyla başladı. Tasarıda, üniversite kampüsleri için özel polis birliklerinin oluşturulmasının yanı sıra, devlet üniversitelerine kabul sisteminin asgari bir not barajı getirilerek değiştirilmesi, üniversitelerde güvenliğin artırılması ve üniversitelere elektronik güvenlik sistemleri getirilmesi de planlanıyor.