Yunanistan, ABD ile yaptığı savunma anlaşmasını yeniledi

Yayın tarihi: 14 Ekim 2021 Perşembe 10:24 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2021 Perşembe 10:24 pm

ABD ile Yunanistan, iki ülke arasında yürürlükteki savunma iş birliğini anlaşmasını Washington’da atılan imzalarla yeniledi.

DW’de yer alan habere göre; Girit Adası’nda bulunan ABD hava ve deniz üssünün kullanımını düzenleyen anlaşmanın süresi böylece beş yıl daha uzadı. Suda Körfezi’ndeki üs ABD’nin Doğu Akdeniz’deki en büyük üssü olma vasfı taşıyor. Üssün kullanımını düzenleyen anlaşma şimdiye kadar her yıl yeniden müzakere ediliyor ve yıllık olarak uzatılıyordu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile imza öncesinde basına açıklamalarda bulundu. Dendias yenilenmiş savunma iş birliği anlaşmasının karşılıklı olarak her iki ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma ve güvence altına alma amacı taşıdığını söyledi. Dendias “Birkaç dakika içinde imzalayacağımız ortak savunma işbirliği anlaşmasının revizyonu uzun vadeli ortaklığımızın sembolik ve esas temelidir” dedi.

ABD DEDEAĞAÇ LİMANI’NI DA KULLANABİLECEK

“Savunma iş birliğimizi bugün güçlendiriyoruz” diyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken de “Bu güncelleme, anlaşmanın süresiz yürürlükte kalmasına imkan tanıyacak. Ve Yunanistan’daki güçlerimize ek mevkilerde eğitim ve operasyon imkanı sağlayacak” dedi. Söz konusu ek mevkiler arasında Yunanistan’ anakarasının orta kesiminde yer alan havalimanlarının yanı sıra Türkiye sınırı yakınındaki stratejik öneme sahip Dedeağaç Limanı da bulunuyor. Dedeağaç’taki liman Balkanlar, Doğu Avrupa ve ve Doğu Akdeniz’deki askeri harekatlarda lojistik destek açısından önem taşıyor.

Blinken yaptığı konuşmada “Yunanistan’a güvenilir bir partner oldukları için müteşekkiriz” dedi. Yunanistan ile imzalanan anlaşma, ABD’nin Türkiye ile kötüleşen ilişkilere verdiği bir tepki olarak değerlendiriliyor.