Yunan jeoloji profesöründen ‘İstanbul depremi’ açıklaması: Büyük bir olay bekliyoruz

Yayın tarihi: 4 Ocak 2024 Perşembe 7:21 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2024 Perşembe 7:21 pm

Yunan jeoloji profesörü Efthymios Lekkas, Türkiye’de beklenen olası İstanbul depremine ilişkin, “Büyük bir olay bekliyoruz. Bunlar ülkenin tüm bilim insanlarının ortak görüşleri. Yani bu sadece bir zaman meselesi. Ne kadar gecikirse deprem o kadar büyük olacak, yani enerji o kadar yoğunlaşacak” dedi.

Atina Üniversitesi’nde Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji dalında profesör olan Efthymios Lekkas, olası İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sozcu.com.tr’nin aktardığına göre, Yunan bilim insanı “İstanbul için evet, büyük bir olay bekliyoruz. Bunlar ülkenin tüm bilim insanlarının ortak görüşleri. Yani bu sadece bir zaman meselesi. Ne kadar gecikirse deprem o kadar büyük olacak, yani enerji o kadar yoğunlaşacak. Ve tabii ki şehrin büyük bir kırılganlığı var. Nüfusu 20 milyon ve şu anda binaların üçte biri çok eski. Üçte biri de Antakya ve Adana’daki gibi yeni binalar” dedi.

“8’İ GEÇMEZ”

Lekkas, beklenen İstanbul depreminin boyutu ile ilgili de bazı bilgiler verdi. Lekkas, “Toplam 8’i geçmez. Bütün fay kırılırsa 7.7 ya da 7.8 civarında olur. Nispeten dar bir alana 20 milyon kişi sıkıştığında, kayıplar olması kaçınılmaz. Tabii ki depremin senaryosu, yani ne zaman ve nasıl olacağı da önemli. Umalım ki fay aralıklı olarak daha küçük depremlerle kırılsın ve örneğin Antakya’da olduğu gibi büyük etkilerle karşılaşmayalım” ifadesini kullandı.

Yunanistan’da da depremle ilgili atılımın olmadığını söyleyen Lekkas, binaların “statik yeterlilik belgesi” olması gerektiğini ve bunun yasal bir düzene oturtulması gerektiğini söyledi. Yunan medyasına konuşan Lekkas, özel binaların denetlenmesi gerektiğini aktardı.

Sigorta ödemesi bekleyen depremzedelere müjde

Kaynak: TELE1