YSK AKP’nin ikinci itirazını da reddetti

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2019 Pazartesi 2:51 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2019 Pazartesi 3:49 pm

YSK, AKP’nin KHK’lıların oy kullanmasıyla ilgili ikinci itirazını da reddetti.

ABD ile ilişkiler, TCMB rezervlerine yönelik endişeler ve seçim sürecine ilişkin belirsizlikle TL’de değer kaybederken; dolar/TL Yüksek Seçim Kurulu kararı öncesi 6 TL sınırını aştı. Gözler Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimleriyle ilgili vereceği kararda. Kritik toplantı saat 14.30’da başladı. Piyasaların da kilitlendiği kararın yarın da Çarşamba gününe de kalabileceği konuşuluyor.

Geçen hafta yoğun veri gündeminin etkisiyle hareket eden piyasanın gözü Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıklaması beklenen İstanbul seçim sonuçlarına yönelik kararında. TL’de baskı unsuru olan belirsizlikler çözülmedikçe TL’deki değer kaybı eğiliminin de sürmesi bekleniyor. Dolar/TL saat 14:16’da 6.0201/6.0217 seviyelerinden işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. YSK toplantı

İstanbul’da seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceğine ilişkin kararın bu hafta açıklanması bekleniyor. İktidar, “Seçim yenilensin millet karar versin” derken muhalefet, yeni bir seçime gerek olmadığı görüşünde. YSK bugün 14.30’da toplandı. Kararın bugün veya yarın açıklanabileceği belirtiliyor. Kurulun yarın ya da Çarşamba günü nihai kararını vermesi de ihtimaller arasında.

Tüm gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart seçimlerindeki İstanbul sonuçlarına ilişkin itirazlarla ile ilgili son sözü söylemek için toplandı.
Toplantıdan kararlar da çıkmaya başladı…

İLK KARAR KHK İLE İLGİLİ YAPILAN BAŞVURU

Toplantıdan çıkan ilk karar AKP’nin yaptığı “KHK’lıların oy kullanması ile ilgili” itiraza ilişkin oldu. YSK, AKP’nin “KHK ile ihraç edilen kişilerin oy kullanmaması gerektiği” yönündeki ek müracaatı reddetti.

SIRADA DİĞER KONULAR VAR!

Kurul, AKP ve MHP’nin yaptığı onlarca itirazı tek tek karara bağlayacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Toplantıda sırasıyla AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti temsilcileri iddialarla ilgili ‘sunum’ yapacaklar. Bu sunumların bitmesinin ardında da YSK heyeti kapalı kapılar ardında iddiaları masaya yatıracak. Sürecin 12 ila 72 saat sürmesi bekleniyor. Bu da nihai kararın Çarşamba gününe sarkması anlamına geliyor.

 

“ANA GÜNDEM MADDESİ İSTANBUL SEÇİMLERİ”

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, piyasanın yurt içinde fiyatladığı çok fazla değişken olduğunu söyleyerek, “Piyasaların ana gündem maddesi İstanbul seçiminin yenilenip yenilenmeyeceği konusu, piyasada ağırlıklı olarak tekrarlanacağına dair beklenti var. Diğer taraftan dolar özellikle son bir haftadır gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Tam anlamıyla gerileyemeyen enflasyon da risk unsurlarından. Bütün bu gelişmeler ve belirsizlik dolar/TL’nin 6 seviyesinin hemen altında hareket etmesine neden oluyor” dedi.

Süllü, TL’nin değer kaybında asıl olarak içerideki gelişmelerin etkili olduğunu söyleyerek, “S-400/F-35 konusu, TCMB’nin rezervleri de TL’de baskı yaratıyor. Bütün bu gelişmelerin sonucunu CDS’lerde görüyoruz, 440 baz puanda ve bir çözülme görmüyoruz. CDS’teki yükseliş TL’yi de olumsuz etkiliyor” dedi.

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin BB olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan not görünümü değiştirmedi.

Fitch’ten Cuma gecesi yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notu ve negatif not görünümünün zayıf dış finansmanını, geniş dış finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıttığını belirtti.

TL yılbaşından beri yüzde 11’in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 19.54, valörde son işlemde yüzde 19.43 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta yüzde 23.10, valörde son işlemde yüzde 22.87 seviyesindeydi.

Cuma günü açıklanan ve beklentilerin oldukça altında kalan enflasyon verilerine rağmen TL’deki iyimserliğin sınırlı kalsa da 10 yıllık gösterge tahvil getirisi sert gerilemişti.

Tüketici fiyatları enflasyonu, gıda fiyatlarının tahminlerin altında açıklanmasının etkisiyle Nisan’da yüzde 1.69 beklentilerin oldukça altında gelirken, yıllık enflasyon da yükseliş beklentisinin aksine bir önceki aya göre gerileyerek yüzde 19.5 oldu.

YSK toplantı