YSK eleştirisine polis engeli! YSK, AKP-MHP İttifakının noteri haline dönüşmüştür

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2019 Cuma 3:30 pm - Güncelleme: 10 Mayıs 2019 Cuma 3:30 pm

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İKK, TTB Ankara Tabip Odası ve ASMMMO’nun YSK’nin İstanbul seçimlerinin iptaline tepki göstermek amacıyla yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı.

Polisin, İzmir Caddesi’nde yapılmak istenen açıklamayı engellemesi üzerine sendika ve meslek örgütleri açıklamayı Tüm Bel Sen binasının önünde yapmak zorunda kaldı.

Sendika ve meslek örgütlerinin İstanbul seçimlerinin iptaline tepki göstermek amaçlı düzenlediği açıklamaya yapılan polis müdahalesi sırasında Mevlüt Çakmak ve Burak Ustaoğlu gözaltına alındı. Çakmak ve Ustaoğlu’nun gözaltından kısa süre sonra serbest bırakılmasının ardından basın açıklaması, Tüm Bel Sen Genel Merkezi önüne alındı.

“SEÇME HAKKINA EL UZATILDI”

31 Mart Yerel Seçimleri’nin öncesinde ve sonrasında hukuksuzluklar yaşandığına vurgu yapılan açıklamada konuşan Tüm Bel Sen 2 No’lu Şube Sekreteri İsmail Kaygusuz, “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” diyen Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) seçimlerin öncesinde yargılandığını anımsattı. Seçimlerin hemen ardından ise TTB üyelerine ceza verildiğini ifade eden Kaygusuz, YSK’nin iptal kararıyla halk iradesinin gasp edildiğine dikkati çekti. Seçilmiş belediye başkanlarının KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle görevlerine başlayamadığını söyleyen Kaygusuz, “Doğu ve Güneydoğuda bazı belediyeler önünde belediye başkanlarının talebi olmaksızın emniyet güçleri tarafından polis noktası oluşturulması ve X-ray cihazı konulması baskı ve yıldırma politikasının tavan yaptığının bir göstergesi olup buna bir de YSK’nın İstanbul kararı eklenmiştir. YSK kararıyla ülkemizde demokrasiden geriye kalan son haklardan birine, seçme ve seçilme hakkına da el uzatılmıştır” dedi.

“YSK ÜYELERİ İSTİFA ETMELİDİR”

YSK’nin hukuka ve kendi içtihatlarına göre değil talimatlara göre karar verdiğini sözlerine ekleyen Kaygusuz, İstanbul kararının gayrimeşru olduğunu söyledi. Kaygusuz, YSK üyelerini istifaya çağırdığı konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Aynı seçimlerde, aynı sandık kurullarıyla, aynı zarftan çıkan üç oyun geçerli, sadece iktidar partisinin kaybettiği oyların geçersiz olduğuna karar verenler, ‘partiye göre hukuk, parti için hukuk’ anlayışının egemenliğini ilan etmişlerdir. Bu açıdan mevcut YSK kendi meşruiyetini ortadan kaldırmıştır ve AKP-MHP İttifakının noteri haline dönüşmüştür.”