YouTube oyun videolarındaki şiddet seviyesini el atacak

Yayın tarihi: 4 Aralık 2019 Çarşamba 1:41 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2019 Çarşamba 1:41 pm

YouTube yaptığı açıklamada bugünden itibaren artık video oyunu videolarında şiddet sahnelerinin yer alıp almadığını tespit edecek bir algoritmayı yayına aldığını duyurdu.

YouTube oyun videolarındaki şiddet seviyesini el atacak. Yeni algoritma teknik olarak, ekran görünen şiddet, ölüm, savaş, çatışma sahnelerinin gerçek mi yoksa dijital olarak üretilmiş, senaryolu görüntüler mi olduğunu tespit edecek. Yani görüntülerin video oyunlarına ait olup olmadığını analiz edecek. Bu sayede video oyunlarına ait video yayınlarının standart şiddet kurallarına takılması önlenecek.

Ancak pratikte uygulamanın bu şekilde olmayacağı tahmin ediliyor. Video oyunlarındaki şiddet sahnelerinin belli bir derecenin üzerinde “gerçekçi” görünmesi halinde sorun yaşanacağı biliniyor.

Böylece, çocukların ağırlıklı olarak takip ettiği video oyun kanallarında artık savaş, ölüm, çatışma, şiddet sahnelerini göstermek mümkün olmayacak.

Diğer bir deyişle YouTube’da artık Super Mario Bross videolarından başkasını yayınlamak, kanalın kapatılması için yeterli olabilecek. Ya da video yayıncılarının videolarını “çocuklar için uygun değil” diyerek işaretlemesi zorunlu olacak.

Ancak bu kez de bu kanallar çocuklara gösterilmeyeceği için reklamverenler için anlamını kaybedecek. Diğer bir deyişle, oyun videolarında çocuklar hedefleyen şirketlerden reklam almak mümkün olmayacak.

YouTube her ne kadar yeni yapılan değişikliğin özellile oyun yapımcılarının yeni oyunlarını tanıtırken şiddet kurallarına takılmaması için hazırlandığını duyursa da uygulamanın böyle olmayacağı tahmin ediliyor.

Videoda yer alan şiddet, ölüm, çatışma, savaş sahnelerinin şikayet edilmesi halinde, hergün saatlerce video izlemek zorunda olan bir YouTube editörünün, çok sorgulamadan kanalı sileceği düşünülüyor.

YouTube’ta en çok izlenen videolar

Zira, kuralları ihlal eden videoların varlığı YouTube için artık yüzmilyonlarca dolar ceza riski anlamına geliyor.