YouTube, A Haber’i etiketleyip kaldırdı: Hükümet tarafından fonlanıyor

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2021 Cuma 2:52 pm - Güncelleme: 6 Ağustos 2021 Cuma 2:52 pm

YouTube, yayıncıya ilişkin bilgi panelini Türkiye’deki bazı televizyon kanalları için aktif hale getirdi. TRT’yi “kamu yayın kuruluşu” olarak etiketleyen YouTube, A Haber’i “Türk hükümeti tarafından fonlanmaktadır” şeklinde etiketledi. A Haber’in etiketi, YouTube’u Türkçe kullandığınızda görüntülenemiyor.

Sosyal medya platformu Twitter’ın politikacılar ile ilgili haber kaynaklarına not eklemesinin ardından YouTube da yeni bir adım atmaya başladı. YouTube’daki Türkiye’deki bazı yayıncılar için bilgi paneli özelliğini aktif hale getirdi. Bu bağlamda bir yayıncı kuruluşla ilgili Wikipedia sayfasına yönlendirme yapan YouTube, kullanıcının o yayıncı kuruluşla ilgili doğrudan bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

Aşağıdaki görsel, YouTube’un bu özelliğinin ve bilgi panelinin işlevinin ne olduğunu gösteriyor. Webtekno’da yer alan habere göre,  TRT Haber içeriklerini açtığınızda, bu kanal ile ilgili olarak “Türkiye’deki bir kamu yayın kuruluşudur” ibaresi görülüyor. Bu ibarenin hemen yanında da TRT’nin Wikipedia sayfasına yönlendirme yapan bir bağlantı yer alıyor.

YouTube

Turkuvaz Medya Grubu içinse “Türk hükümeti tarafından kısmen ya da tamamen fonlanmaktadır” ibaresi kullanılıyor.

YouTube

Bu arada, Turkuvaz Medya Grubu için kullanılan etiket, YouTube’u Türkçe kullanırken gösterilmiyor. Eğer sağ üst kısımdaki menüyü kullanarak YouTube’un kullanım dilini İngilizce yaparsanız, A Haber içeriklerinde söz konusu etiketi görülüyor. TRT’ye ait kanallar içinse dil değişikliği yapmak gerekmiyor. Ekran görüntülerinde de görülebileceği üzere diliniz Türkçe olduğu zaman dahi söz konusu etiketleri görüntülenebiliyor.

HATA DÜZELTİLDİ

Yetkililer, YouTube’un Wikipedia’dan yanlış bilgileri referans alarak bu açıklamayı eklediğini belirtti. YouTube yetkilileri ise bu hatayı düzeltmiş durumdalar. Şu anda A Haber’in videolarında bu tarz bir uyarı bulunmamakta.