Yöneylem’den çarpıcı tablo! “AKP açısından geri dönülmez noktanın eşiği”

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 11:30 am - Güncelleme: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 11:40 am

Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, partilerin son bir yıl içerindeki oy değişimini gösteren çarpıcı bir tablo paylaştı.

 

Yöneylem Araştırma tarafından son 1 yılda yapılan araştırmaları grafik halinde paylaşan Derya Kömürcü, “AKP’nin Aralık ayındaki kur korumalı mevduat hamlesi sonrası hariç istikrarlı bir biçimde oy kaybettiği görülüyor.” değerlendirmesini yaptı.

Tüm dengeler değişti! CHP ilk defa birinci parti… İşte son seçim anketi

Kömürcü bu ay itibarıyla AKP’nin 2 puan kaybı olduğunu vurgularken, partinin son oy oranını yüzde 22,5 olarak açıkladı. Kömürcü’nün dikkat çeken paylaşımları şöyle:

1) Ekteki grafik Yöneylem tarafından yapılan araştırmalarda partilerin son 1 yıl içindeki oy oranlarını gösteriyor. Dikkatli bakıldığında AKP’nin Aralık ayındaki kur korumalı mevduat hamlesi sonrası hariç istikrarlı bir biçimde oy kaybettiği görülüyor.

2) Geçtiğimiz ay kritik bir eşik aşılmış, kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan AKP’nin oy oranı %25’in altına inmişti. Bir yönetim krizi ya da kur şoku gerçekleşmeksizin yaşanan bu gelişmenin yeni bir safhaya geçtiğimizin işareti olabileceğini söylemiştim.

3) Bu ay itibariyle çok daha çarpıcı bir gelişme yaşandı ve AKP 2 puana yakın oy kaybederek %22,5’e geriledi, birinci parti konumunu yitirdi. Aradaki fark çok küçük olduğu için bunun kalıcı olup olmayacağını şu anda kestirmek zor.

4) Ancak şu yorum kolaylıkla yapılabilir: AKP oyunun bu seviyeye inmesi, artık çekirdek ve sadık seçmeninden de kaybetmeye başladığı anlamına gelir. AKP’den kopan seçmenlerin öncelikli ve ağırlıklı olarak kararsız ve oy kullanmayacak seçmen kümesine yerleştiği doğru.

5) Bir kısmının AKP’ye geri döneceğini de öngörebiliriz. Ancak yine de yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere muhalefet partileri toplamının oy oranında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. AKP açısından geri döndürüleceksiniz bir noktanın eşiğindeyiz.