Yolcu garantili Zafer Havalimanı kendi zarar rekorunu kırdı!

Yayın tarihi: 8 Ekim 2021 Cuma 2:11 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2022 Çarşamba 10:33 am

Türkiye’nin kamu-özel işbirliği finansman modeliyle yapılan ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini taşıyan Zafer Havalimanı 9 ayda kendi zarar rekorunu kırdı. Yolcu garantili havalimanı sayıyı tutturamadı, hazine şirkete borçlandı.

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında yap-işlet-devret modeliyle hizmete açılan Zafer Havalimanı’nda, şirkete verilen garanti yolcu sayısı yine tutmadı. İktidar, 2021 yılı için şirkete 988 bin yolcu garanti etti ama 9 ay içinde sadece 7 bin 397 yolcunun havalimanını kullandığı ortaya çıktı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zafer Havalimanı’na ilişkin şunları söyledi:

“AKP’nin hata payı yüzde 99. Görevli şirkete yapılacak olan garanti ödemesi 5 milyon 202 bin 156 avro. Görevli şirketin yaptığı açıklamaya göre Zafer Havalimanı’nın yapım maliyeti 50 milyon avro. Bu tutar 2021 yılı itibariyle garanti ödemeleriyle şirketin kasasına girmiş durumda. Bugüne kadar şirkete yapılan garanti ödemesi 51 milyon 93 bin 308 avro. Vatandaşımız geçmediği köprünün, girmediği tünelin, inmediği havalimanının ücretini ödemeye, fakirleşmeye devam ediyor.

YAVUZYILMAZ’DAN SUÇ DUYURUSU

Havalimanının kamuya devredileceği 2044 yılına kadar bu görevli şirketin kasasına en az 208 milyon avro tutarında para girecek. Bu soygunu durdurmak için bu hortumu kesmek için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Zafer Havalimanı ile ilgili suç duyurusunda bulundum”

AÇILDIĞI GÜNDEN BUGÜNE YOLCU SAYISINI TUTTURULAMADI

Şirket, garanti ödemeleriyle yapım maliyetini çıkardı. Havalimanının açıldığı günden bu yana hazineye yük olduğu, geçen yıl da yolcu sayısını tutturamadığı ortaya çıktı. 

Zafer Havalimanı batıyor! 8 ayda 5 bin yolcu

Trabzon Havalimanı dikiş tutmuyor!