YÖK’ün kuruluşunun 39. yılında Kadıköy’de eylem

Yayın tarihi: 6 Kasım 2020 Cuma 6:38 pm - Güncelleme: 6 Kasım 2020 Cuma 6:38 pm

YÖK’ün kuruluşunun 39. yılında Kadıköy’de protesto düzenleyen Üniversite Öğrencileri, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak.” dedi.

12 Eylül darbesinin ardından kurulan Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümünde Üniversite Öğrencileri “Eğitimde eşitsizliğe ve geleceksizliğe karşı mücadeleye” diyerek Kadıköy’de eylem düzenledi. “YÖK’ün kuruluşunun 39.yılında üniversitelerimizin özerkliğini savunmak; eşit, parasız, anadilde eğitim talebimizi yinelemek için sokaklardayız.” diyerek çağrısı yapılan eylemde Üniversite Öğrencileri, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek” dedi.

Üniversite Öğrencileri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bir darbe ürünü olan YÖK dün nasıl darbecilerin emriyle hareket ediyorsa bugün de darbenin mirasçısı Saray Rejimine itaat etmektedir. Bu süreçte üniversitelerde faşist baskılar artmış, polis şiddeti “olağan” hale gelmiş ve üniversitede anti-demokratik uygulamalar artırılmıştır.

6 Kasımların militan ve kitlesel YÖK protestolarıyla hatırlanmasını sağlayan bir tarihin devamcısı olan bizler, 6 Kasım’ı üniversitenin sorunlarının dile getirildiği kürsülere çevirmek ve mücadeleyi büyütmek için 39 yıldır olduğu gibi bu sene de amfilerde, sokaklarda, eylem alanlarında olmaya devam ediyoruz.

AKP ve Saray Rejimi, Covid-19 salgınının faturasını açlık ile hastalık arasında seçime zorladığı emekçilere, tableti, bilgisayarı, interneti olmayan; eğitime erişemeyen milyonlarca öğrenciye kesmeye çalışmıştır. Yüz yüze eğitimin başlayacağı güne kadar tüm öğrencileri belirsizliğe itmiş, öğrenci yurtlarından taşınmak zorunda bırakılan öğrenciler ceplerindeki son para ile ya memlekete dönmüş ya da geçici evlere taşınmışlardır. Yine pek çok öğrenci bir gecede ders notlarına bile ulaşamadan KYK yurtlarından atılmış eşyalarına erişimleri engellenmiştir. Sermayedarların kendi çarkını döndürmek için ardı arkası kesilmeden açıklanan ekonomi paketlerinde öğrencilere yer bile verilmezken online derslere katılım için gerekli olan tablet, bilgisayar ve internet erişimine ilişkin eksiklikler karşılanmamış, öğrencilere alternatif olarak okul dondurma seçeneği sunulmuş, pandemi devlet tarafından; eğitim hakkının engellenmesi için fırsata çevrilmiştir.

Olabildiğine özgür olabildiğine refah dolu bir geleceğin ancak bu düzenin yıkılmasıyla mümkün olduğunu buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bu düzenin yıkılması ise direnişi büyütmekten, örgütlü mücadeleden geçiyor. Salgın koşullarında dahi milyonların eğitime erişememesini, emekçilerin ölüme terk edilmesini değil patronların çıkarlarını gözeten Saray’ı ve onun kuklası YÖK’ü yıkmak için gençliği, üniversite öğrencilerini mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!”