Yoksulluk sınırı 4 asgari ücreti aştı!

Yayın tarihi: 28 Kasım 2023 Salı 1:15 pm - Güncelleme: 28 Kasım 2023 Salı 1:15 pm

AKP iktidarının ekonomi politikaları sebebiyle enflasyon rekor seviyelere fırlarken, döviz kurundaki artış da devam etti. Türkiye’deki ekonomik kriz giderek derinleşirken, Türk-İş tarafından açıklanan kasım ayı araştırmasına göre, yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya yükseldi.

İktidarın politikaları sebebiyle yaşanan ekonomik kriz, vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Türkiye’de vatandaşların birçoğu asgari ücretle yaşamaya çalışırken 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı olarak nitelendirilen açlık sınırı Kasım 2023’de 14 bin 25 liraya çıktı.

BEKAR YAŞAMANIN MALİYETİ 18 BİN LİRAYI AŞTI

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) kasım ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını bugün açıklandı. Buna göre, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira 8 kuruş oldu.

SÜT FİYATLARI GEÇEN AYA GÖRE YÜZDE 8,5 ARTTI

Araştırmaya göre süt fiyatları, geçen aya göre yüzde 8,5 artarak marketlerde ortalama litresi 34,5 liradan satıldı. Peynir ve yoğurt fiyatları ise geçen ayki seviyesini korudu. Marketlerin birçoğunda dana kıyma ortalama 331 liradan, dana kuşbaşı ise ortalama 356 liradan reyonlardaki yerini aldı. Tavuk fiyatları kasım ayında kilogram fiyatı ortalama 69 lira ile marketlerde yer alırken yumurtanın tanesi ortalama 3,77 liradan satılarak geçen aya göre geriledi.

KURU BAKLAGİLLERİN TAMAMINDA ARTIŞ

Kuru baklagillerin tamamında artış gözlendi. Bu grupta en yüksek artış nohutta görüldü. Nohut, geçen aya göre ortalama yüzde 21 artış gösterdi. Kasım ayında nohut fiyatları marketlerde ortalama kilogram fiyatı 85 liradan satıldı.

4 KİŞİLİK AİLENİN AYLIK SADECE EKMEK MASRAFI 735 LİRA

Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 liradan satılmaya devam ederken 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 lira olarak belirlendi. Sebze fiyatlarında karnabahar ve köy biberinde yüksek fiyat düşüşü gözlendi.

TEREYAĞ FİYATLARI BU AY YÜZDE 6 ARTTI

Geçen ay köy biberi pazar tezgahlarında ortalama 35 lirayken bu ay ortalama 20 liradan satıldı. Karnabahar, geçen ay kilogram fiyatı ortalama 37,5 liradan satılırken bu ay ortalama 20 liradan satıldı. Tereyağı fiyatları da bu ay yüzde 6 arttı.

TÜRK-İŞ asgari ücret pazarlığına 4 işçiyle katılacak

Kaynak: TELE1