YÖK kuruluş yıl dönümünde protesto edildi

Yayın tarihi: 6 Kasım 2019 Çarşamba 9:48 pm - Güncelleme: 6 Kasım 2019 Çarşamba 9:48 pm

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kuruluşunun 38. yılı İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) protesto edildi. Eylemde, KHK’lere dikkat çekerek “Üniversitelerde özgürlüğümüzü kazanacağız” denildi.

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) Beyazıt Kampüsü önünde gerçekleşen protestoya, İÜ öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda farklı üniversitelerden de öğrenciler katıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde öğrenciler, “Üniversite şirket, hapishane, şantiye değildir. Geleceğimiz için mücadeleye pankartı açtı, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganı attı. Eylemde, İÜ’nün çeşitli fakültelerinden ve Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve vakıf üniversitelerinden gelen öğrenciler de okullarındaki rant ve inşaat süreçlerini anlattı.

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Öğrenciler adına ortak basın metnini okuyan Özlem Özdemir ise 38 yıldır üniversitelerin YÖK eliyle bilim ve politikadan uzaklaştırılarak bugün de tek adama teslim edildiğini söyledi. Özdemir, özetle şunları söyledi:

“Biz her daim eşit, parasız ve bilimsel eğitim hakkımız için mücadele ederken; bize öğrencilerin hak ve özgürlüklerini kısıtlamak, üniversitelerdeki özgür düşünce ortamına ket vurmak hedefiyle soruşturmalar açıldı. Hocalarımız KHK’larla üniversitelerden ihraç edildi. Tüm bunlarla bilimden uzak, iktidara yakın üniversiteler yaratmaya çalıştılar. Bunlara rağmen, üniversitelerde itiraz eden öğrencileri hiç bir dönem durduramadılar, durduramayacaklar. Biz, hiçbir sınıfsal ayrıma izin vermeden eşit eğitim alma hakkımızı, gericiliğe karşı bilimsel eğitimi, cinsiyetçiliğe karşı eşitliği, ırkçılığa karşı kardeşliği, baskılara karşı özgürlüğümüzü savunmaya devam edeceğiz.”