YÖK Başkanı Erol Özvar: Üniversiteler 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlayacak

Yayın tarihi: 17 Şubat 2023 Cuma 2:27 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2023 Cuma 2:48 pm

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından açıklamalarda bulundu. Özvar, bahar döneminin 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı.

Kahramanmaraş’ta medyana gelen deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine karar verilmişti. Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Erol Özvar, uzaktan eğitim kararının değerlendirildiği toplantının ardından basın açıklamasında bulundu.

UZAKTAN EĞİTİM KARARI

YÖK Başkanı Özvar bahar döneminin 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı

ÖĞRENCİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem felaketinin ardından üniversitelerde uzaktan eğitime geçileceğini açıklamasının ardından öğrenciler iktidara tepki göstermişti. İstanbul ve Ankara’da kampüsleri önünde bir araya gelen ve sosyal medyadan YÖK’e seslenen çok sayıda öğrenci uzaktan eğitim kararından vazgeçilmesini talep etmişti.

Özvar, şunları söyledi:

Depremin olduğu günden itibaren YÖK olarak bütün üniversite yönetimleriyle doğrudan temas ederek iletişim kurduk. Bu iletişim sayesinde öğretim elemanlarımız, öğrencilerimiz ve personellerimizle ilgili veriler topladık. Bu konuda AFAD gerekli resmi açıklamaları yapmaktadır. Depremde hayatını kaybeden öğrenci, öğretim elemanı veya idari personeli olan üniversite sayısı, toplam neredeyse üniversitelerimiz kadardır. Neredeyse bütün üniversitelerimiz depremden etkilendi. Bu bakımdan deprem, üniversitelerimizi kayıplar bakımından doğrudan etkiledi.

Çoğu kampüsümüzde yıkılan bina olmadığı görülmüştür. Çok az sayıda ağır hasarlı binamız mevcuttur. Tüm illerde çoğu binamız kullanılabilir durumdadır ve afetzedelere hizmet sunmaktadır. Bu zorlu süreçte kampüslerimiz, afetzedelerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarında önemli bir rol almıştır.

YÖK Başkanı Erol Özvar, alınan kararları şöyle sıraladı:

*20 Şubat itibarıyla üniversitelerde eğitim uzaktan başlayacak.

*Alınan kararlar Nisan ayında yeniden gözden geçirilecek. İmkanların el verdiği ölçüde hibrit veya harmanlanmış sistem ile eğitim-öğretim faaliyetlerimizi devam ettirmeye çalışacağız.

*Eğitimlerine YÖK’te uygulamalı programlarda devam eden öğrencilerin bu eğitimlerini yüz yüze sürdürmelerine karar verildi.

*(Depremden etkilenen öğrenciler) Uygulamalı programlarda birinci derece yakınlarının ikamet ettiği ildeki üniversitelerde özel öğrenci olabilecekler.

*(Depremden etkilenen öğrenciler) Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi.