“Yok artık” dedirten gelenek! Düğün gecesi arkadaşları damada “işkence” yaptı, gelin izledi

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2023 Pazar 2:51 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2023 Pazar 3:02 pm

Afyonkarahisar‘ın Sandıklı İlçesi’nde “damat işkencesi” geleneği kapsamında, düğünün ardından arkadaşlarının gece yarısı evden çıkardığı damada, eşarp ve etek giydirildi. O haliyle yerleri süpürüp yemek yapan damadı gelin işte böyle izledi…

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde geçmişi bilinmeyen ancak yıllardır sürdüğü bilinen ‘damat işkencesi’ geleneği düğünlerden sonra eğlence amacıyla uygulanıyor. Düğün sonrası arkadaşlarının evden çıkardığı damada, eşarp ve etek giydirilerek dudaklarına ruj sürüldü. Yerdeki çöpler süpürtülerek, oyun oynatılan damada, menemen yaptırılıp, sırtına yumruklar vurularak eve gönderildi. Damada yapılanları gelin de izledi.

Arkadaşlarının evin önüne attığı çöpleri süpüren damat, daha sonra ortaya serilen kilim üzerine konulan küçük tüp ve tavada soğan, biber ve domates soyup, doğradı ve bu malzemeleri pişirdikten sonra yumurtalı menemen yaptı. Bu esnada damadın ve sağdıçlarının kafasında yumurta kırılıp, un döküldü. Damat pişirdiği menemeni elleriyle, arkadaşlarına yedirdikten sonra tavada kalanı da kendi yedi. Sonrasında damada içerisine acı konulan baklava yedirildi. Müzik eşliğinde arkadaşları ile oynayan damat, daha sonra arkadaşlarının tebrik ve yumruklamaları ile tekrar evine gönderildi.

Afyonkarahisar’da heyelan! 1 ölü 1 yaralı