YKS’da maske zorunlu mu? İşte izin verilen ve verilmeyen tıbbi eşyalar

Yayın tarihi: 18 Mayıs 2020 Pazartesi 8:46 am - Güncelleme: 18 Mayıs 2020 Pazartesi 5:47 pm

Üniversite için çalışmalarına son hız devam eden öğrenciler bir yandan da ‘YKS’de maske takılacak mı?’ ‘TYT ve AYT’de maske takmak zorunlu mu?’ araştırması yaparken ÖSYM, yayınladığı güncel YKS kılavuzunda 2020 YKS sınavına dair ayrıntıları paylaştı.

2020 YKS sınavına kısa süre kala, koronavirüs nedeniyle yeni önlemler eşliğinde yapılacak olan TYT ve AYT’de maske takmanın zorunlu olup olmadığına dair araştırmalar da hız kazandı. https://www.osym.gov.tr internet adresinden yayınlanan güncel YKS kılavuzu ile adayların TYT ve AYT’de takmak zorunlu mu? sorusu da yanıtını buldu.

2020 YKS KILAVUZU GÜNCELLENDİ

ÖSYM’nin resmi sitesinde yapılan açıklamada, 2020 YKS sınavının ÖSYM başkanlığı tarafından 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacağı duyuruldu. Bununla birlikte, sınav tarihlerinin ve 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzunun, YÖK’ün 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na dair aldığı kararlar çerçevesinde güncellendiği ve https://www.osym.gov.tr internet adresinden yayınlandığı kamuoyu ile paylaşıldı.

Binlerce öğrenci ücretini ödeyemediği için sınava giremiyor!

TYT VE AYT’DE MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?

ÖSYM tarafından düzenlenecek olan 2020 YKS sınavında adaylar maske takacak. Sınava giden adaylara görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak. Adaylar sınavda rahat etmeleri açısından kendi getirdikleri maske ve dezenfektan ile de sınava girebilecek.

YKS güncel sınav kılavuzunda adayların tıbbi malzeme kullanmalarıyla ilgili şu bilgiler yer alıyor;

1- Elektronik büyüteç / atel / oksijen tüpü /masa lambası / koyu renk camlı gözlük / kullanacak olan adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
Sınav esnasında yanlarında meyve suyu ve/veya ek gıda (paketli) bulundurma zorunluluğu olan adaylar, gıda paketleri, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından kontrol edildikten sonra kendi tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklar ve sınavda kendi sıraları üzerinde bulundurabileceklerdir.

‘Mahremiyetimiz sınavdan daha önemli’

2- İnsülin iğnesi, kalemi, şeker ölçüm sensörü, enjektör, şırınga, şeker ölçüm cihazı kullanan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından bu araç gereç ve cihazları kontrol edilerek engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Bu araç gereç ve cihazlar, ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere sınav süresince Salon Başkanının masasının üzerinde olacaktır. Bu durumdaki adaylar, kendi tercih etmiş oldukları sınav merkezinde sınava alınacaklardır. Bu araç gereç ve cihazların sınav süresince yanlarında bulundurmak isteyen adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
İnsülin Pompası kullanıp, aynı zamanda başka rahatsızlığı nedeni ile (görme vb.) okuyucu yardımı alan adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.

3- İnsülin Pompası kullanan adaylar, bu aparatı giysilerin altında bulundurmak şartı ile kendi tercih etmiş oldukları sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.

4- Üzerinde diren, katater bulunan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının kontrolünde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Diren, katater giysi altında olmalıdır. Bu adaylardan okuyucu yardımı talep edenler ile diren, katateri metal parça içerenleri kullanacak olan adaylar ise, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.

Bakan Koca: Üniversite sınavları dijital ortamda olacak

5- Üzerinde protez, ortezi olan adaylar (Protez, ortez giysi altında olmalıdır), Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının kontrolünde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Üzerinde protez, ortezi olan adaylardan (protez/ortez giysi altında olsun veya olmasın) okuyucu yardımı talep edenler ise, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolukablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.

6- Korse kullanan adaylardan korsesi giysi altında olanlar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Bu adaylardan okuyucu yardımı talep edenler ile korsesi metal parça içeren adaylar ise, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.

Eski YÖK Başkanı Özcan: “Erdoğan YKS sınavını turizmciler istedi diye erkene çekti”

7- Boyunluk / eldiven / havlu / peçete / bez / hasta bezi / bere / şapka / bandaj kullanan adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava girecekler ancak, bu malzemelerden metal parça içerenleri kullanacak adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.

8- Göz damlası kullanan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı kontrolünde (Göz damlası, ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere sınav süresince Salon Başkanının masasının üzerinde olacaktır.) tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.

Vatandaşın ‘sınav’ tepkisi anket sonuçlarına yansıdı… Yüzde 98,5

9- İlaç kullanacak adaylardan ilaçlarını tane ile sınav binasına getirenler tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Kullanacakları ilacı paket içerisinde sınava getirmesi gereken adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.