Yılmaz Özdil’e yönelik “ağzı lağım kokan” sözleri fikir özgürlüğü sayıldı

Yayın tarihi: 16 Şubat 2022 Çarşamba 3:45 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2022 Çarşamba 3:45 pm

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Mil-Diyanet Sen başkan ve yardımcılarının Gazeteci Yılmaz Özdil için kullandığı “Çukurlaşan gazeteci müsveddesi”, “ağzı lağım kokan” gibi ifadelerini hakaret olarak saymadı. Başsavcılık sarf edilen sözleri “ağır eleştiri” olarak değerlendirdi.

Manevi İlkeli Liyakatli Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası olan Mil-Diyanet Sen Başkanı Celaleddin Gül ve yardımcılarının Yılmaz Özdil hakkında sarf ettiği “çukurlaşan gazeteci müsveddesi”, “ağzı lağım kokan” gibi ifadelerini savcılık hakaret olarak değerlendirmedi.

Sözcü’den Ümit Türk’ün haberine göre, savcılık bu ifadeleri, ‘ağır eleştiri’ ve ‘kaba söz’ olarak değerlendirerek, başkan ve üyeler hakkında dava açılmasına ‘gerek yok’ dedi. Soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

LİNÇ ÇAĞRISI YAPMIŞLARDI

Gül, sosyal medya hesabından Özdil’e yönelik yaptığı açıklamada, “140 bin Diyanet personeline çağrıda bulunuyorum; Gelin hep beraber paylaşımlarımızla bu hadsiz adamı tükürüğe boğalım” diyerek linç çağrısında bulunmuştu.

Bu sözler üzerine Özdil, “Açıkça söyleyeyim. Allah’a bir can borcumuz var, ölümle tehdit ederek korkutamazsınız, kalemimi gerekirse kendim kırarım, gene kimsenin emrine vermem” ifadelerini kullanmıştı.

ÖZDİL İÇİN 2 YIL İSTENDİ

Özdil, kendisi için ‘öldüklerinde cesetleri camilerimize sokulmasın’ diyen Yalova Üniversitesi öğretim görevlisi Ebubekir Sifil’e yönelik yazdığı ‘Yobazın Tehdidi’ başlıklı yazısında, ‘alenen hakaret’ ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

“Hakaret” başlığını taşıyan Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesinde şu ifadelere yer veriliyor:

“Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde de aynı cezaya hükmolunur.”

AKP’li vatandaşın 2 yıl içerisindeki inanılmaz değişimi