Yılmaz Odabaşı: Bu düpedüz insanların aklıyla alay etmektir

Yayın tarihi: 17 Mart 2021 Çarşamba 8:57 am - Güncelleme: 17 Mart 2021 Çarşamba 8:59 am

Şair ve yazar Yılmaz Odabaşı, 1987 yılında yazdığı “Konuşsam sessizlik, gitsem ayrılık” şiiri nedeniyle “cumhurbaşkanlığına hakaret”ten ifade verdi. Odabaşı, “Hiç olmazsa ciddi yargılama yapın ve adam yerine koyun. Şiirden yargılamak veya ifadeye çağırmak da ne oluyor?” diye tepki gösterdi.

Şair ve yazar Yılmaz Odabaşı’nın, “Konuşsam sessizlik, gitsem ayrılık” şiiri suç kapsamına girdi.

Independent Türkçe’den Abdulhakim Günaydın’a konuşan Odabaşı, Yalova Emmiyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nden arayıp ifadeye çağrılmasıyla durumdan haberdar olduğunu söyledi.

“NE DİYECEĞİMİ BİLEMEDİM”

İfade vermeye güvenlik büroya gittiğinde gördüğü dosya ile şok yaşadığını kaydeden Odabaşı, “Hafta içi güvenlik şubeye gittim. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla ifadeye çağrılmışım. Şubede ne göreyim masanın üstünde ‘Yılmaz Odabaşı’nın suç oluşturabilecek tweetleri’ adında bir dosya. Çok enteresan, Ankara’dan ikametgahımın bulunduğu emniyete ‘bunlar arasında suç bulunsun’ diye mi gönderildi. Hala anlamış değilim” diye konuştu.

Şubede işaretlerle çerçeve içerisine alınmış bir yazının önüne bırakıldığını ve konuyla ilgili cumhurbaşkanlığına hakaret suçlamasıyla ifadeye başvuracaklarını dedikleri aktaran Odabaşı, şunları kaydetti:

“Yazıya baktım ve polise, ‘bakın memur kardeşim bu bir şiirdir’ dedim. ‘Ben bilmem, bu tweet ile ilgili hakaretten ifadenizi almamız gerekiyor’ dedi. Doğrusu olanlar karşısında şaştım kaldım, ne diyeyim şimdi. ‘Sokakların gün batınca neden boşaldığını ve yüreğimin neden kabardığını bilmiyorum. Konuşsam sessizlik, gitsem ayrılık…’ bu bir şiir dedim.”

“BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?”

1987 yılında yazılan şiirde ne cumhurbaşkanı ne makamıyla ilgili hiçbir ifadenin geçmediğini söyleyen Odabaşı, “Hakaret ettiğimi nereden çıkardınız, nasıl bu kanıya vardınız? Bu nasıl bir mantıktır ki 34 yıl önce yazılmış bir şiir için hakaretten ifademi alıyorsunuz. 40 yıldır gazeteci ve yazarım bu ülkede, böyle bir şey görmedim. Yazdığım bir şiir için ifade vereceğim hiç aklıma gelmezdi” değerlendirmesinde bulundu.

“Verdiğim ifadeyi imzaladım ve çıktım. Çıktım ama bir yandan da gülüyorum. Bir yazarı yazdığı şiir için ifadeye çağırmak ne demek? Hiç olmazsa ciddi bir şey hazırlayın” diyen şair Odabaşı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Bizi karikatür yaptınız. 12 Eylül’de generallerin de içinde olduğu heyetlerin karşısındaki askeri mahkemelerde yargılandık. Hiçbir zaman bu kadar ciddiyetsizlik ile karşılaşmadık. Bizi ne hale getirdiler. Hiç olmazsa ciddi yargılama yapın ve adam yerine koyun. Şiirden yargılamak veya ifadeye çağırmak da ne oluyor? Belki yarın öbür gün ‘yanlış oldu, biz aslında başka tweetten ifadesini alacaktık’ diyebilirler. Sonuç itibariyle böyle bir şey ile karşılaştık. Her şeyi karikatürize ettiler. Tam anlamıyla trajikomik bir durum. Bu düpedüz insanların aklıyla alay etmektir.”