Yıldız Teknik Üniversitesi'nde hayatını kaybeden ya da kaydı dondurulan kişilerin kişisel bilgileri çalınarak kare kodlu sahte diploma basıldığı ileri sürüldü.

Gazeteci Murat Ağırel, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaşamını yitiren ya da kaydını donduran kişilerin bilgilerinin çalınarak sahte diploma hazırlandığını yazdı. Ağırel yazısında 11 kişiye bu yolla diploma verildiğini ve basılan kare kod sayesinde diplomanın gerçekmiş gibi gösterildiğini yazdı.

https://tele1.com.tr/yokten-sahte-diploma-iddialarina-yanit-geldi-1134051/

Ağırel'in yazısından ilgili kısım şöyle:

Bir kaynağımdan devlet üniversitesinde sahte diploma olduğuna dair bir bilgi geldi. İlk duyduğumda ben de inanamadım işin açıkçası. Araştırmaya başladım.

İddiaya göre devlet üniversitesinden 11 kişi sahte diploma almıştı. Nasıl almışlar peki. Üniversitede okuyup vefat eden veya kaydı dondurulan kişilerin bilgileri siliniyor, yerine parayı veren kişinin bilgileri dolduruluyor. Bu sayede kare kodlu diploma almış ve sorgulamalarda da doğrulama yapılmış oluyor.

İnanılmaz yöntem değil mi?

Araştırdım. Ne yazık ki doğruymuş.

Belarus'tan geldiler Niğde'de kayboldular! 2 kadın aranıyor Belarus'tan geldiler Niğde'de kayboldular! 2 kadın aranıyor

Bahse konu devlet üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi.

Hem üniversite kaynaklarımdan hem Bakırköy Savcılığı’ndan hem de YÖK kaynaklarımdan olayı doğruladım.

Soruşturma numarası: 2024/197244

Olayı da anlatayım...

Dolandırıcılar, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci işlerindeki yetkili bir kişinin kimlik bilgileri ile adına bir telefon hattı çıkarıyorlar. Çıkardıkları hat ile e-imza alıyorlar. Bu e-imzayı Hatay Müşavirler Odası’ndan teslim alıyorlar. Aldıkları e-imza ile de proliz adlı sisteme girip değiştirme işlemlerini yapıyorlar.

Hiç kimse yapılan işlemi sorgulamamış. E-imza hizmetini veren TÜRKTRUST firması, 100 üniversitenin kullandığı proliz sisteminin firması en ufak bir sorgulama yapmamış.

TÜRKTRUST firması e-imza satan şirket. Proliz sistemi ise tüm akademik ve idari fonksiyonları birbirine bağlayan bir öğrenci bilgi sistemidir.

Şu anda 2024 yılı için tespit edilen 11 kişi. Bu devlet üniversitesinde yaşanan olay.

Sahte diploma yapılan isimler bende var. Bu kişilere ve firmalara nasıl işlem yapılacak?

Ya önceki yıllar? Ya vakıf ve özel üniversiteler?

Para ile dağıtılan diplomalar?

Mesela bu sahte diplomayı alan bir kişi devlette iş imkânı için başvurmuş.

Bunun gibi başka örnek var mı?

Yazının tamamı için tıklayın.

Kaynak: TELE1