Yıldırım, TBMM Başkanlığı profilinden seçim propagandasını başlattı

Yayın tarihi: 11 Ocak 2019 Cuma 4:16 pm - Güncelleme: 11 Ocak 2019 Cuma 4:49 pm
AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’nın Twitter hesabını kullanarak propaganda yaptığı iddia edildi. Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ‘Seçim siyasi faaliyet değildir. Mesele buysa tüm adaylar bulundukları makamdan istifa etsin, ben de istifa edeyim’ demişti.

Anayasaya göre ‘tarafsız’ olması gereken TBMM Başkanı ve aynı zamanda AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’nın Twitter hesabından seçim propagandası yapması tartışma konusu oldu.

Yıldırım: Buyursun herkes istifa etsin

Anayasa’nın 94. maddesinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasî partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar” hükmü bulunuyor.

Binali Yıldırım 9 Ocak’ta onaylı ‘TBMM Başkanı’ isimli hesaptan hesaptan “İstanbul’un dışı ile ilgili ulaşım ve iletişim problemi kalmadı, Türkiye’ye ulaşılır hale getirdik. Şimdi tam mesaiyle İstanbul’a yoğunlaşarak İstanbul’u 2023’e hazırlamak için her türlü imkanımız ve hazırlıklarımız tamam” ve “İstanbul’da deprem tehdidi ortadan kaldıracak çalışmalar yapacağız, yeşil alan ve çevre hassasiyetini sonuna kadar gözeterek bir yönetim anlayışıyla ulaşımın eziyet olmaktan çıkacağı bir şehre dönüştüreceğiz” paylaşımı yapıldı. Bu mesajlar TBMM resmi Twitter hesabından da retweet edildi.

CHP’li Özel’den Binali Yıldırım hakkında iddialara açıklama

CHP’DEN TEPKİ: KABUL EDİLEMEZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Oda TV’de yer alan açıklamasında AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’nın Twitter hesabını kullanarak propaganda yapmasına tepki gösterdi. Biçer Karaca, Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanı olarak AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmasının Anayasa 94. Maddesinin açık bir ihlal anlamına geldiğini ifade etti. Biçer Karaca, TBMM’ye ait resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımların acilen kaldırılmasını ve Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmesi gerektiğini ifade eden Biçer Karaca “Türkiye Büyük Millet Meclisinin imkanlarıyla propaganda yapılması kesinlikle kabul edilemez” dedi.