Yiğit Bulut’tan ‘döviz’ açıklaması: Aşırı değerli para avantajlı değil

Yayın tarihi: 2 Nisan 2021 Cuma 6:44 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2021 Cuma 6:44 pm

Yiğit Bulut döviz kurlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Aşırı değerli yerli para, gelişmekte olan ülkelerin avantajına değil. Paranın değerinin optimal noktasının neresi olacağına bakmak gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, vatandaşların Türkiye üzerinde oynanan büyük oyunu görerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına uyduğunu ve bu şekilde 8,5 milyarı sistem içerisinden 3 milyarı da yastık altından olmak üzere toplamda 11 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını söyledi.

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, Yiğit Bulut’un 3 kurumdan maaş aldığını, bunun yanı sıra dernek ve vakıflardan da gelirinin olduğunu ve toplamda aylık maaşının 200 bin lirayı bulduğunu iddia etmişti. Söz konusu iddialarla ilgili suskunluğunu bozan Bulut, “Bunları ispatlayamayanlar şerefleriyle imtihan edilirler. Bunun ispatını kamuoyuna sunmak zorundalar.” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Politikalar Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, birden fazla kurumdan maaş aldığı iddialarıyla ilgili suskunluğunu bozdu. CNN Türk canlı yayınında Uğur Önver’in sorularını yanıtladı.

Dolarizasyonun bel kemiğinin çatladığını ileri süren Bulut şöyle konuştu:

“Spekülatif atak ve dalgalanmalar geçecek demiştik. Enflasyonist para politikalarını uygulamayacağını, piyasaları öldürmeden, enflasyon hedefini düşürmenin hedef olduğunu MB başkanı söyledi. Sıkı para politikasından bazıları hoşlanır bazıları hoşlanmaz. Olağanüstü toplantı yapılmayacak, olağanüstü toplantı kararı alınmayacak. Faizlerin 500 puan indirilmesi, akla hayale gelmeyecek uygulamaların gündeme gelmesi mümkün değil demiştim. MB başkanı ne dediyse sözünde durdu ve açıklamalarına devam ediyor. 2013’te 4.61 seviyesini görmüştük gösterge faizde. Gösterge faizin 19 olduğunu görüyoruz. Bir kısım medya ateşe benzin dökmeye çalışıyor. Bir kısmı Londra’dandı bunların. Yerli ve yerel medya destek verdi ve bu durumu çok iyi anlattı.”

MB Başkanı ile konuştuğunu ve kasadan döviz satışı olup olmadığını sorduğunu aktaran Bulut:

“MB bu dalgalanmada tek bir dolar satmadı. Vatandaş tabiri caizse şunu dedi, “Türkiye’ye çok saldırıyorlar, siz bir durun kenarda biz bu işi hallederiz”. Yabancılar hisse sattı, satılanları yerli yatırımcılar aldı. Türkiye’deki şirketler değer mi kaybetti, hayır. Şirketlere bakıyorum şu anda Türkiye’nin en yüksek değerle işlem gören şirketin değeri 9.1 milyar dolar, 6.6 milyar dolar gibi sırasıyla aşağı doğru gidiyor. Türkiye’nin teknoloji şirketlerine bakıyorum 3-4 milyar dolardan işlem görüyor. TL varlıklar inanılmaz ucuz seviyelerde, TL varlıklarda inanılmaz fırsatlar var. Dolayısıyla burada son iki haftalık dalgalanmada faiz indirimine inanan yabancılar panik halinde 1.5 milyar dolara yakın kol kesip gittiler, vatandaş o hisseleri alıp piyasaya da 11 milyar dolarlık satış yaptı.” ifadelerini kullandı.

“3 MAAŞ İDDİALARINA YANIT”

Bulut, yaklaşık 200 bin lira geliri olduğu iddialarını yalanlayan Bulut’un konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde:

Bunları ispatlayamayanlar şerefleriyle imtihan edilirler. Bunun ispatını kamuoyuna sunmak zorundalar. Sürekli yalanlarla eleştiri yapmaya çalışıyorlar.

Ben herkese şunu söylüyorum yeni bir dünya düzeni oluşuyor, yeni bir teknoloji düzeni oluşuyor. Gelin bunu konuşalım. ABD’de bugün bir cümle ciddi anlamda tartışılıyor. Diyorlar ki, Google Birleşmiş Milletler’den de NATO’dan daha güçlüdür. Bu ABD’de siyasi düzeyde tartışılıyor

Bizde sadece bir iftira muhalefeti var. Hiçbir ciddi fikir tartışılmıyor. İftira üzerinden belli bir noktaya gidiliyor. Onun için bunları artık geçelim. Yeni bir dünya düzeni oluşuyor. Bu düzende neyin nasıl şekillendiğini görmemiz gerekiyor.