YHT ihalesi Bilal’in kayınpederine

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 8:56 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 8:56 am

Son 10 yılda kamudan 426 milyon TL’lik ihale alan Bilal Erdoğan’ın kayınpederi Orhan Uzuner’in şirketi, TCDD’den 6,4 milyon TL’lik bir ihale daha aldı.

Bilal Erdoğan’ın kayınpederi ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü olan Orhan Uzuner’in yönetim kurulu üyesi olduğu Uzka İnşaat Şirketi kamu ihalelerini toplamaya devam ediyor.

Birgün’den İsmail Arı’nın aktardığına göre, TCDD 29 Mart’ta “YHT Hatlarında İhtiyaç Duyulan Makaslarda Makineli Tamirat Yapılması” adı altında bir ihale düzenledi. İhaleye sadece Uzka İnşaat Şirketi katıldı. Daha sonra yapılan açıklamaya göre, ihaleyi 6 milyon 474 bin TL’ye Uzka İnşaat aldı.

2011’DEN BU YANA 426 MİLYONLUK İHALE

Uzka İnşaat, TCDD Genel Müdürlüğü’nden 2011 ve 2023 yıllarını kapsayan dönem 13 ayrı ihale aldı. En fazla TCDD’den ihale aldığı belirtilen şirketin kamudan aldığı ihalelerin toplam bedeli ise 426 milyon 226 bin TL’yi buluyor. Şirket milyonlarca liraya aldığı ihalelerle, tren raylarına sinyal kablosu montajı, demiryolları üstyapı işleri, demiryolu hattı iyileştirmesi, bakım ve rehabilitasyon işleri ile yüksek hızlı tren hattın bakım ve tamirat işleri gibi birçok iş yaptı.

Orhan Uzuner, Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Ulaşım A.Ş.’nin Proje Müdürlüğü’nde Mühendis olarak çalışmaya başladı. 2002 yılında İstanbul 2.Bölgeden AKP milletvekili aday adayı da olan Uzuner aday gösterilmedi.

Orhan Uzuner’in kızı Reyyan Uzuner ile Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan 2003 yılında evlendi. Reyyan Uzuner 17 yaşında olduğu için, düğün Fatih 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınan izinle gerçekleştirildi. O dönem yapılan haberlerde ise Orhan Uzuner’in Recep Tayyip Erdoğan ile akraba olduğu iddia edildi.

Ali Yeşildağ’ın ‘Bakanlığı birlikte soyduk’ dediği AKP’li Eker’in ihaleleri Sayıştay raporunda