Yetkin: ‘Gelin Hanım’ korkusu Erdoğan’ı iktidardan götürebilir

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2021 Cumartesi 1:25 pm - Güncelleme: 29 Mayıs 2021 Cumartesi 1:26 pm

Murat Yetkin, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefindeki Meral Akşener’le ilgili ‘Gelin Hanım’ korkusu Erdoğan’ı iktidardan götürebilir’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Gazeteci Murat Yetkin, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i küçümsemek için kullandığı ‘Gelin hanım’ ifadesinden yola çıkarak, AKP”yi iktidara taşıyan günleri hatırlattı.

Siyasette kadınların önemine değinen “Gelin hanımlar nasıl iktidarı getirirse, iktidardan götürebilirler de” dedi, şunları yazdı:

“Erdoğan’ı iktidara kadınlar getirdi, kadınlar götürebilir’ tahminini sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İYİ Parti lideri Meral Akşener’e, salt kadın olmasından dolayı küçümsemeye kalkan “Gelin Hanım” demesinden dolayı söylemiyorum. Daha da öteye gidip sadece “Bunlar iyi günler. Daha neler olacak” diye tehdit etmesinden dolayı da söylemiyorum. Hem de Akşener, Rize’de doğal koruma alanına Erdoğan’ın gözde müteahitlerinden Mehmet Cengiz’in taşocağı yapımını proteso eden köylülere destek vermeye gittiği için. O söylemin galibi şimdiden “Cumhurbaşkanı tarafından tehdit edilmek feci bir şey” demesine rağmen “pabuç bırakmam” diye dik duran Meral Akşener. Halkımız mağdur edileni kollar, mağdur edeni sevmez ve bunu en iyi Erdoğan’ın bilmesi lazım gelir. Erdoğan’ın “Gelin Hanım” korkusuna geleceğiz birazdan.

Gerçi Cumhurbaşkanı kadını kadın olduğu için küçümsemeyi amaçlayan “Gelin Hanım” söylemin arkasında duramadı Cumhurbaşkanı. AK Parti sitesinde yer alan konuşma metninde yoktu. Belki de yine Erdoğan kendisini tutamamış, metin dışına çıkmış, Allah söyletmiş, aklındaki diline vurmuştu. Akşener kadın olmasaydı, kayınpederi Rizeli olduğu için kendisine en çok zararı dokunabilecek siyasi rakibine, Akşener’e “Gelin Hanım” diyebildiği rahatlıkta “Damat Bey” diyecek miydi? Gerçi “damat” Erdoğan için zaten riskli bir kelime artık. Hayır, Türkiye’nin savunma sanayiine atılım yaptıran mühendis damat Selçuk Bayraktar nedeniyle değil, ekonomiyi bu hale getiren iktisatçı damat Berat Albayrak yüzünden.

Sadece on yıl önce Türkiye’de kadının statüsünü yükseltici bir insan hakları ve demokratikleşme adımı olarak sunduğu, kadına şiddete karşı İstanbul Sözleşmesinden tarikat ve cemaatlerin oy şantajıyla çıkması nedeniyle de “iktidardan kadınlar götürebilir” demiyorum.

Evet, o çıkışın siyasi maliyeti olacak Erdoğan’a. Kocasından, babasından evden dışarı çıkabilmek için “ablaların mukabelesi” bahanesine sığınmak zorunda kalan, baskı altındaki eğitimsiz, işsiz, güçsüz bırakılmış kadınlar değil AK Parti’nin kadın seçmeninin tamamı. Şehirlerde eğitimli, iş güç sahibi AK Parti seçmeni kadınlar büyük hayal kırıklığına uğradılar İstanbul Sözleşmesi nedeniyle. Bu örtülü olsun olmasın, dindar olsun olmasın, şehirli ve sağda kadın seçmen profili. Erdoğan olmaza gidebilecekleri en yakın adres Akşener olabilir. Akşener onlar gibi, onların olmak isteyebileceği bir örnek çünkü, Erdoğan’ın “Gelin Hanım” korkusu bu yüzden.

YAZININ TAMAMI