İSMEK bölge sorumlusu 19 kadına ‘aşağılayıcı’ ve ‘ayrımcı’ ifadeler kullandığı iddiasıyla ifade veren eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli, olayın aslının yolsuzluk soruşturması olduğunu ifade etti. Şişli'nin avukatı ise müvekkili hakkında suç duyurusu yapılan toplantının 6 ay önce yapıldığının altını çizerek, "Yolsuzluk olarak özetleyebileceğimiz işlemler nedeniyle iş akitleri feshedilen şahısların aynı gün toplu bir şekilde bu suç duyurusunu yapmış olmasına savcılığın dikkatini çekmek istiyorum" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden, hakkındaki soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için 8 Şubat Cumartesi günü istifa eden Yeşim Meltem Şişli, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na ifade verdi. https://tele1.com.tr/ekrem-imamoglundan-yesim-meltem-sislinin-istifasi-iliskin-aciklama-128401/ İBB’ye bağlı İSMEK’in sorumlu düzeydeki 19 çalışanına ‘aşağılayıcı’ ve ‘ayrımcı’ ifadeler kullandığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Şişli, savcılık ifadesinde, 17 Temmuz 2019 tarihinde göreve başladığını anlattı. Hakkındaki iddialara dayanak olan İSMEK bölge sorumlularıyla 19 Ağustos 2019’daki toplantıya değinen Şişli “20 İSMEK bölge sorumlusu, Hayat Boyu Öğrenme Müdürü Ali Koca ve toplantı tutanağını düzenleyen Osman Çağrı Akgül vardı” dedi. Şişli, o dönem asistanı olarak görev yapan Osman Çağrı Akgül’ün dinlenilmesini talep etti.

‘KENDİM İNCELEME TALEP ETTİM’

Odatv’den Sami Menteş’in haberine göre Şişli, savcılığa verdiği ifadede kendisiyle ilgili iddialara ilişkin şunları söyledi: “Kesinlikle sözlerimle ve davranışlarımla tahkir edici herhangi bir eylemde bulunmadım. Toplantıdan sonra İSMEK bölge sorumlularından hiçbirisiyle görüşmedim. Toplantıdan 5-6 ay sonra basında bu şekilde haberler çıkınca yönetime dilekçe vererek teftiş incelemesi talep ettim. Böyle bir şey yapmış olsaydım müfettiş istemezdim. Teftiş ve soruşturma süresince personelime rahat ulaşsınlar ve soruşturma rahat yürüsün diye görevden uzaklaştırılmamı içeren dilekçemi büyükşehir yönetimine sundum. Talebim doğrultusunda yönetim beni görevimden uzaklaştırdı.”

‘KAMERA GÖRÜNTÜLERİ MEVCUT’

Kendisinin ‘masum’ olduğunu söyleyen Şişli “Yönetimdeki arkadaşlarla öpüşerek salondan ayrıldık. Buna ilişkin toplantı odasının çıkış kapısının gösteren kamera görüntüleri mevcuttur. Onları avukatlarım ibraz edecekler. Toplantı salonunun içine ilişkin kamera görüntüleri mevcut olmadığından ibraz edemiyoruz” dedi.

‘İŞ AKDİNİN FESHİNDE TASARRUFU OLMADI’

Şişli kendisinden şikayetçi olan isimlerle ilgili yürütülen ve şikayetçilerin işten çıkarılıp haklarında suç duyurusunda bulunulmasına kadar giden süreci ise şöyle anlattı: “Müştekiler belediyenin bağlı şirketi olan İSPER A.Ş. bünyesinde istihdam edilmişlerdir. Onlara yönelik herhangi bir disiplin amirliği pozisyonum yoktur. 5 Kasım 2019 tarihi itibariyle okullarda kurs kayıtlarında para toplandığı yönünde CİMER’e yapılan bir müracaat, Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü’ne gelince konu hakkında bir ön inceleme yapılmış. İlgili okul müdürüyle mesele konuşulduğunda, bu durumun her okul bünyesinde yapıldığı, hatta dışarıda özel kursiyerlerden 4-5 bin lira alındığı, İSMEK bünyesinde alınan 400 TL’nin önemli bir para olmadığı, bunu yönetimin de bildiği belirtilince mesele idari tahkikat yapılması için İSPER A.Ş.’ye bildirilmiş. İSPER A.Ş. de kendi bünyesinde yaptığı soruşturma sonucunda 20 bölge sorumlusu ve kursiyerden ücret talep eden ilgili okul müdürünün iş akdi İş Kanunu’nun 25/2-e maddesi gereğince feshedilmiş. İş akdinin feshi sürecinde benim herhangi bir tasarrufum olmamıştır.”

YOLSUZLUK VURGUSU

Şişli’nin avukatları ise şu savunmayı yaptı: “Olayın gerçekleştiği iddia edilen tarihten 6 ay sonra müvekkilimin bahsettiği yolsuzluk olarak özetleyebileceğimiz işlemler nedeniyle iş akitleri feshedilen şahısların aynı gün toplu bir şekilde bu suç duyurusunu yapmış olmasına Cumhuriyet Başsavcılığınızın dikkatini çekmek istiyorum. Mevcut dosyada yolsuzluk nedeniyle işten atılan şikayetçilerin birbirleriyle benzer ancak çelişkilerle dolu ifadeleri dışında hiçbir somut delil yoktur.”

SAVCILIK SORUŞTURMASI

Suç duyurusunu işleme koyan başsavcılık, Şişli hakkında 3 yıla kadar hapis cezası öngörülen ‘inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemek’, Erkan Duyar hakkında ise ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. İBB Meclis toplantısında dün konuyla ilgili açıklamada bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yeşim Meltem Şişli’nin 8 Şubat itibarıyla dilekçeyle istifasını verdiğini belirterek, “Biz de bunu yürürlüğe koyduk. Şu anda Meltem Hanım’ın istediği, şahsi anlamda ona yükletilen suçların ve sürecin en doğru şekilde sorgulanması” ifadelerini kullanmıştı.
Muhabir: Alp Yanardağ