Yeşildağ: TÜİK 2024 yılında cebimizden yüzde 41’lik zammı çaldı

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2024 Perşembe 7:04 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2024 Perşembe 7:04 pm

Haber: TELE1 HABER MERKEZİ

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Yeşildağ, gerçek enflasyonun daha fazla olduğunu söyleyerek, “TÜİK halkın cebinden 1.5 yıl içinde yüzde yüze yakın zam çaldı. Utanma da yok, arlanma da yok” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı düşük enflasyon ve işsizlik oranlarıyla tepkilerin odağında. Dün de Meclis’te TÜİK kavgası çıktı. DEM Partili Alki Bozan, TÜİK;’i hırsızlıkla suçaldı, AKP2’li vekiller de Bozan’a bu ifadesinden dolayı saldırdı. Tepki çeken görüntüleri ve TÜK’in oranlarını TELE1’de Musa Özuğurlu’nun sunduğu Sabah Pusulası programına konuk olan Birleşik Kamı iş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Yeşildağ yorumladı.

“Cebimizden para çalıyor” diyen Yeşildağ şu ifadeleri kullandı:

“2023 yılında gerçek enflasyon yüzde 120’ydi. Peki bize emekliye, dula, yetime vatandaşa verilen oran nedir? TÜİK’e göre 64.70. Şöyle bir hesap yaptım. Sadece 2023 yılında cebimizden, alacağımız zamdan yüzde 59.50 çalmış TÜİK. 2024’e gelirsek, ilk 6 ayda gerçek enflasyon yüzde 113. Bize söyledikleri yüzde 71. 2024 yılında da yüzde 41 civarında bir hırsızlık yapmışlar. Yani sadece 1.5 yıl içinde yüzde yüze yakın bir oranı cebimizden, zammımızdan çalmışlar. TÜİK’in yemekhanesine gidelim. Geçen sene 4 kap yemeği 35 liraya veriyorlardı. Bugün gittiğinizde kaç lira biliyor musunuz? Yüzde 385 artışla, 170 lira. Şimdi gidip bakın, geçen sene bu aylarda 35 liraya alabildikleri yemeği, şimdi 170 liraya alıyorlar. Kendi kendilerini görmüyorlar mı? Bu artışları görmüyorlar mı? Ben şunu anlamıyorum, nasıl uyuyorlar? Nasıl vicdanları kabul ediyor? Çoluk çocuğuna ileride bunları nasıl anlatacaklar gerçekten? Utanma da yok, arlanma da yok.”

 

Meclis’te TÜİK kavgası! AKP’li Adil Karaismailoğlu’ndan DEM Parti’li Bozan’a yumruk ve tekmeli saldırı

“VATANDAŞ AÇLIĞA SEFALETE MAHKUM”

TÜİK’in enflasyon oranını hesaplarken dikkate aldığı sayılara değinen Yeşildağ, şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır enflasyon paketini açıkla diyoruz TÜİK’e. Hatta mahkeme kararı var. Açıklamıyorlar. Neye göre hesapladıklarını açıklamıyorlar. Ama geçenlerde nasıl olduysa bir sızma oldu. Bakın yaptıkları hesap önümde. Türkiye’de doktor muayenesi 34 liraymış. 9600 liraya evinizi taşıyabiliyormuşsunuz. 5800 liraya kira ev varmış, 113 liraya da zeytinyağı alabiliyormuşuz. Buna benzer çok saçma sapan rakamlar. Bu rakamlarla hesapladığınızda onlar için pembe bir tablo olur. Bugün büyükşehirlerde 25-30 binden aşağı kira yok. Türkiye ortalaması olmuş 15 bin lira, siz diyorsunuz ki 5800 liraya kira var.  Kesinlikle bu pembe tablo yok. Vatandaş açlığa sefalete mahkum edilmiş durumda. Ve bu devam ediyor. Temmuz zammını da hesaplarken çıktılar dediler ki ilk 6 ayın enflasyonu yüzde 24.73, ona göre de zam yaptılar. Çalışan, vatandaş, emekli, kamu emeklisi yüzde 19.3 zam aldı. SGK’lılar da biliyorsunuz enflasyon kadar aldı. Ama bunun altında maaş alan hiçbirine herhangi bir zam yapılmadı. Sayın cumhurbaşkanı her zaman olduğu gibi bir lütufta bulundu. 2500 lira verdiler. Allah aşkına düşünün, 12 bin 500 liraya nasıl geçinebilirsin? Yani ev kirasını mı vereceksin, elektriği mi? Daha bu zamlar açıklanmadan elektriğe yüzde 38 zam geldi. Her şeye ardı ardına zamlar gelmeye başladı. Bu noktada ne düzeliyor? Gerçekten başka bir dünyada yaşıyorlar herhalde.  Doğru hesap yapılsaydı yüzde 24 yerine yüzde 44 artış almamız gerekirdi. Neredeyse yarısını çalışandan, emekliden, duldan, yetimden kesiyorlar.”

 

Enflasyon vatandaşın kartına da yansıdı! Kart harcamalarında büyük artış

Kaynak: TELE1