Yeşil Sol Parti’den HDP sorusuna yanıt! “Boynumuzu iktidarın vereceği karara uzatmayacağız”

Yayın tarihi: 14 Mart 2023 Salı 7:10 pm - Güncelleme: 14 Mart 2023 Salı 8:22 pm

HDP‘nin kapatılması istemiyle açılan dava sürerken, parti yönetimi 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimler için olası bir kapatma kararına karşı Yeşil Sol Parti ile görüşüyor. Konuyla ilgili TELE1’e konuşan Yeşil Sol Parti Sözcüsü İbrahim Akın, sürecin devam ettiğini belirterek, “Ortak bir süreç yürütüyoruz. Bu süreci tamamlamak istiyoruz. Güçlü bir ihtimal olarak böyle gözüküyor. Hep beraber bu meselenin ortaklaştırılmasını bekliyoruz” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde açılan davada süreç devam ederken, HDP olası bir kapatmaya karşı B planı üzerine çalışıyor. Savunmasını 11 Nisan’da verecek olan HDP, Yeşiller ve Gelecek Sol Partisi (Yeşil Sol Parti) formülü üzerinde duruyor.

HDP’nin kapatılması durumunda 14 Mayıs’taki seçimlere Yeşil Sol Parti üzerinden gireceği iddia edilirken, parti sözcüsü İbrahim Akın konuyla ilgili TELE1’e konuştu.

AYM, HDP’ye hazine blokesini kaldırdı

“KESİNLEŞMİŞ BİR DURUM YOK”

Sürecin devam ettiğini belirten Akın, şunları söyledi: “Kesinleşmiş bir durum yok. Süreç tartışılıyor. Büyük ihtimalle bir eğilim var. Yarın ve yarından sonra bileşenlerle birlikte netleştireceğiz. Dolayısıyla şu anda ilan edilmiş bir durum olduğunu ifade edemem maalesef.”

“HEP BERABER BU MESELENİN ORTAKLAŞTIRILMASINI İSTİYORUZ”

“Bizim ayrı gayrı bir durumumuz yok. Biz ortak bir süreç yürütüyoruz. Bu süreci tamamlamak istiyoruz. Güçlü bir ihtimal olarak böyle gözüküyor. Hep beraber bu meselenin ortaklaştırılmasını bekliyoruz.”

“BOYNUMUZU İKTİDARIN VERECEĞİ KARARA UZATMAYACAĞIZ”

“Mahkeme sürecinde giderek artık kesinleşen bir durumu var. Seçimi atmosferi içerisine girdiğimiz bir yerde mahkemenin vereceği bir karar bizi seçimden devre dışı bırakmak gibi bir durum olabilir. Tabiri caizse boynumuzu şu anki siyasi iktidarın vereceği bir karara uzatmayacağız. Dolayısıyla seçenek üzerinden bileşen olduğumuz parti Yeşil Sol Parti üzerinden değerlendirme fikrimiz var. Ama fikrimizin hayata geçmesi için bir dizi daha itirazlar var. Bir de başka faktörler ve onların aşılması gerekiyor. En sonunda hep beraber bu meselenin ortaklaşmasına vararak, kamuoyuna bildirmiş olacağız. Ama süreç bitmiş değil, tartışma devam ediyor.”

DEMİRTAŞ DA PAYLAŞTI: BİLMEYEN KALMASIN

Bu arada Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da HDP’nin kapatılması durumunda Yeşil Sol Parti üzerinden hareket edeceklerini işaret etti.

Twitter hesabından partiyi etiketleyen Demirtaş, şunları yazdı: “Bu görselin renkli çıktısını alıp evde buzdolabı kapısına, oda kapılarına yapıştırın lütfen. Ne olduğunu bilmeyen kalmasın, lazım olacak. Haydi arkadaşlar, elden ele…”