‘Yerli ve milli’ kenevir ‘Narlı’nın hasadı yapıldı

Yayın tarihi: 9 Ekim 2020 Cuma 11:35 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2020 Cuma 11:35 pm

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma alanında tohumluk için ekilen; Türkiye’nin ilk ‘yerli ve milli’ kenevir türü olma özelliğine sahip ‘Narlı’nın hasadı gerçekleştirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan proje kapsamında 400 metrekarelik alanda tohumluk için ekilen ve yaklaşık 10 ay önce tescili gerçekleştirilen Narlı kenevir çeşidinin ilk hasadı yapıldı.

Hasat törenine Samsun Valisi Zülfif Dağlı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç’ın yanısıra Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak ve AKP Samsun Milletvekili Fuat Köktaş da katıldı.

‘ÖNEMLİ BİR KENEVİR MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ’

Vali Dağlı, yaptığı konuşmada, kenevir üretiminin önemine değinirken şunları söyledi:

“Bir gün gelecek, bu faaliyetler gençlerin bir bir gözünün önüne gelecek. Her büyük faaliyet bu şekilde başlar. Bizim azmimiz var, hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için de çok büyük gayretle iş birliği ve koordinasyon içinde çalışıyoruz. Samsun olarak Türkiye’de ve dünyada önemli bir kenevir merkezi olma yolunda ilerliyoruz.”

OMÜ Rektörü  Ünal ise üniversite olarak bilgi üretimi ve üretilen bilgilerin uygun şekilde servis edilmesini sağlamayı amaçladıklarına işaret ederek, “Kenevir, ülkemize bütün unsurlarıyla destek olacak bir ürün olarak sadece kazanç kapısı değildir. Ülkemizin geleceğine bir yatırımdır. Bu kapsamda üniversite olarak bize düşen hizmeti yerine getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç da Narlı çeşidi kenevirden 30 kilogram tohum elde edileceğini, bunların gelecek yıl tekrar ekileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, kenevirin sembolik hasadı gerçekleştirildi.