Yerli aşı Turkovac için acil kullanım onayı çıktı

Yayın tarihi: 22 Aralık 2021 Çarşamba 12:52 pm - Güncelleme: 22 Aralık 2021 Çarşamba 3:08 pm

Yerli koronavirüs aşıcı Turkovac için acil kullanım izni çıktı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli aşının kullanım onayıyla ilgili detayları açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli aşı için geçtiğimiz ay Meclis’te yaptığı açıklamada yılın bitmeden Turkovac’ı kullanıma geçmesinin beklendiğini ve Acil Kullanım Onayına müracaatını duyurmuştu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) yapılan başvuru sonucunda bugün Turkovac için Acil Kullanım Onayı alındı.

Erdoğan AKP Grup toplantısındaki konuşmasında “Salgına karşı olan en güçlü tedbir olan aşıyı kendimiz üretmen için uzunca bir süredir çalışıyoruz. Grup Toplantımızın ardından bu konuda bir müjdeyi canlı bağlantıyla milletimizle paylaşacağız. Turkovac inşallah tüm dünyayla, tüm insanlıkla buluşuyor.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde incelemelerde bulundu. Oradan canlı şekilde yayın yapan Koca, bilim insanlarıyla birlikte Şanlıurfa’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi hakkında bilgi verdikten sonra yerli aşı hakkında da açıklamalar yaptı. Koca, “Yerli aşı Turkovac Acil Kullanım Onayı aldı. Covid aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk. Seri üretime başlamış durumdayız. Yıl bitmeden yaygın kullanıma geçmiş olacağız. Gelecek haftaya şehir hastaneleri başta olmak üzere kullanıma başlayacağız.”

Erdoğan “Biz aşı hasisliği yapan bir ülke değiliz. TURKOVAC’ın üretimiyle birlikte bu aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız.” dedi.

TURKOVAC HAKKINDA BİLGİ

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen TURKOVAC’ın ilk aşaması olan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020’de başladı. Türkiye’de aşılar için acil kullanım onayı süreci, TİTCK tarafından “Acil Kullanım Onayı Başvurusu ve Değerlendirmesi Hakkında Kılavuz” ışığında yürütülen incelemeler sonucunda tamamlandı.

TURKOVAC inaktif aşı geliştirme çalışmalarında, şu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadı. Aşının Alfa varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu belirlenirken, izole edilen Delta varyantı üzerindeki incelemeler devam ediyor.

BAKAN KOCA’DAN AŞI TANITIMI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından aşının görüntülerini paylaşarak, “Ülkemize ve insanlığa hayırlı olsun” mesajını yayınladı.

TURKOVAC için acil kullanım onayı başvurusu