Yerel tohuma sertifika şartı Türk tarımına darbe vuruyor

Yayın tarihi: 24 Eylül 2020 Perşembe 11:59 am - Güncelleme: 24 Eylül 2020 Perşembe 11:59 am

Tohumculuk Yasası yerel tohumları ve milli tarımı yok olma noktasına sürüklemeye devam ediyor. Yerel tohumların satışı için getirilen sertifika şartı dar gelirli çiftçileri zor durumda bırakıyor.

2006 yılında, 5553 sayılı tohumculuk yasası ile, Yerel tohumların satışı yasaklandı. Ve böylece Yerel Tohum Takas etkinlikleri her yerde çoğalmaya başladı.

Çeşitli Dernekler, Gıda Toplulukları, Kooperatifler ve Tohum Bankaları kurulmaya başladı. Yasa, atalık-yerel tohumun satışına yasaklayıp, para ve hapis cezası getirirken, İsrail’den gelen tohumların ekilmesi destekleniyordu.

Yasaya göre, satılabilmesi için tohumlara sertifika çıkarılması gerekiyor. Ancak atalık-yerel tohumların asıl sahibi olan küçük üretici bırakın sertifika çıkarmak için işlemleri yapacak zamanı, ona harcayacak parası bile yok.

HALK KORUYOR ONLAR SATIYOR

Bu yasa ile, ‘’Tohumlukların Kaydı, Üretimi, Sertifikasyonu, Ticareti ve Piyasa Denetimi Kayıt altına alma’’ işlemleri yapılacak derken, şimdilerde yerel-atalık tohumlarımız yurt dışına ihraç ediliyor.

Kendi üreticimiz yıllardır emek verip sakladığı çoğalttığı tohumunu satamazken, birileri paketleme sistemi kurarak çoğu yabancı ortaklı büyük marketlere ve Avrupa ülkelerine bizim tohumlarımızı satıyor.

İnsanlığın aç kalmaması için, bir tek yerel tohum bile çok kıymetli. Hibrit tohumlar için de yerel-atalık tohumlara ihtiyaç var.

BAŞARI HİKAYESİ OLARAK BASINA YANSIYOR

Bu olay, Kaş’ta yaşayan bir kadının başarısı diye basına yansıyor ve söz konusu gelişmeye verilmesi gereken tepkiler ise maalesef verilmiyor.

Sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilere destek vermemek yerel tarımı, yerel tohumu yok olmaya doğru götürüyor.

Yerel-atalık tohumlar, hastalık ve zararlılara dayanıklı olduğu gibi, bizim toprağımızın bizim insanımızın damak tadına, sağlığına, alışkanlıklarına en uygundur.

YEREL ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP ÇIKMAK…

Ülkemizde kurulan Tohum Gen Bankalarına da güvenmek istiyoruz. Bizim tohumlarımızın bizi yönetenler eliyle dışarıya satılmasını istemiyoruz.

Norveçte kurulan tohum bankasına ülkemiz milyonlarca çeşit tohum desteginde bulunuyor.

Her bölgede insanlar kendi yerel çeşitliliğine sahip çıkmak zorundadır.

Yasalarla, yerel-atalık tohumlar koruma altına alınmalı, gerçek sahibi olan yerel üreticiye her türlü destek verilerek teslim edilmelidir.