Yenidoğan bebekler için büyük öneme sahip aşılar vatandaşın belini büküyor

Yayın tarihi: 21 Nisan 2023 Cuma 8:24 am - Güncelleme: 21 Nisan 2023 Cuma 8:24 am

Yenidoğan bebeklere yapılan menenjit ve rotavirüs aşısı fiyatları yurttaşları zorluyor. Zorunlu olmayan, ailelerin isteğine bırakılan bu aşılar 2 ile 4 doz arasında yapılıyor. Aşıların ailelere maliyeti ise neredeyse asgari ücrete denk.

Birgün’de yer alan habere göre; Zorunlu olmayan ve ailelerin onayına bırakılan menenjit ve rota virüs aşılarının fiyatları, her geçen gün artıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödeme listesinde olmayan 2 ila 4 doz arasında yapılması gerekli bu aşılara neredeyse bir asgari ücret ödenmesi gerekiyor. Aileler “Ülkemizde bebekler ve çocuklar için bazı aşılar ücretsiz iken neden ölümcül olan rotavirüs ve menenjit aşısı ücretli? Bu fahiş fiyatlara bir an önce çözüm bulunmalı. Yoksa hiç kimse bu aşıları yaptıramayacak” diyerek tepki gösterdi.

Kimler hatırlatma dozu yaptırmalı? DSÖ açıkladı

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Halk arasında zehirli ishal olarak da bilinen rota virüsü, özellikle bebek ve çocuklarda ağır geçebiliyor. Kolay bulaşabilen hastalık sıvı kaybı oluşturduğu için ölümcül olabiliyor. Beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan menenjit de epilepsi, zeka geriliği, öğrenme güçlüğü hatta ölüme neden olabilen bir hastalık olabiliyor. Son gelen zamlarla birlikte tek dozu bin 100 TL civarında olan rota virüsü 2 doz vurulurken; meningokok denen menenjit aşıları da çeşitli firmalara göre 3 ya da 4 doz yapılıyor ve bir dozun fiyatı ortalama bin 300 TL.

Aileler, yaz başında bir menenjit aşısının 500’e yakın ücret verdiklerini ancak son zamlarla bu rakamın 2 kattan fazla artış gösterdiğini belirterek “Bir an önce bu aşılar da geri ödeme listesi alınmalı” dedi. Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, aşıların Sağlık Bakanlığı ulusal aşı takvimine girmesinin ülkenin sağlık politikasıyla çok yakından ilgisinin olduğunu söyledi. Küçükosmanoğlu, “Bu aşıların, aşı programının olmaması ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumuyla da ilgili. Nasıl ki soğanın fiyatı artıyorsa ilaç ve aşıların fiyatları da artıyor. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğu bir ülkede aileler bu rakamı nasıl ödesin?” diye sordu. Rota virüs ve meningokok aşılarının da rutin aşı programında olması gerektiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, özellikle rotavirüsün çok sık görülen bir hastalık olduğunu kaydetti.

Küçükosmanoğlu “Bu hastalık çocuklarda ishale neden oluyor. Meningokok olarak bilinen menenjit de nadir görülse bile ölüm oranı yüksek. Özellikle teşhiste gecikme olursa ölüm oranı artıyor. Bir çocuk hekimi olarak görüşüm iki aşının da ulusal aşı programında olması” diye konuştu.

AŞILAR HASTANEYE YATIŞLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ENGELLER

Aşıların hastane yatışlarını düşürdüğünü, bunun sağlık harcamalarının da azalması anlamına geleceğini belirten Küçükosmanoğlu, şöyle devam etti: “Aşılar hastaneye yatışlarını önemli ölçüde engeller. Bu aslında ülkenin sağlık harcamalarından da tasarruf demek anlamına gelir. Aileler bizlere ‘Bu aşıları yaptıralım mı?’ diye sorduğunda çocuk hekimleri olarak yaptırmalarını öneriyoruz. Paran varsa yaptır meselesi de ulaşılabilir olmanın çok ötesinde bir anlama geliyor.”

Çin mRNA aşısına onay verdi!