‘Yeniden tartışmaya açmak tüm kadınlara tehdit’: AKP MYK’da gündem İstanbul Sözleşmesi
18 Ağustos 2020 Salı

Ertelenen AKP MKYK ve MYK toplantıları bugün yapılacak. Toplantının gündeminde, partinin ay sonu başlayacak olan kongre süreçleri ve AKP içinde bölünmeye yol açan İstanbul Sözleşmesi var. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi tam uygulansın. Yeniden tartışmaya açmak tüm kadınlara tehdit” dedi.
AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ile Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) geçen hafta ertelenen toplantıları bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak. Toplantılarda AKP’nin bu ay sonu başlayacak olan kongre süreçlerinin yanı sıra tartışmaların odağındaki İstanbul Sözleşmesi ana gündem olacak.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ ‘SON KARAR VERİLECEK’ İDDİASI
MYK’da İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili son kararın verileceği kulislerde konuşuluyor. Erdoğan’ın, ABD Başkan adayı Joe Biden’ın sekiz ay önce söylediği sözlerini de MKYK toplantısında değerlendirebileceği ifade ediliyor. Sözleşmeyle ilgili AKP içinde bölünmüşlük görüntüsünden rahatsız olduğu kulislere yansıyan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak partinin kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşmasında bu yönde mesajlar vermişti. AKP içerisinde azınlıkta kalan bir grup kabul edildiği haliyle sözleşmeye sahip çıkılması gerektiğini savunuyor.
KADINLARDAN ÇAĞRI: SÖZLEŞME TAM UYGULANSIN, YENİDEN TARTIŞMAYA AÇMAK TÜM KADINLARA TEHDİT
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) ise, AKP MYK ve MKYK’da görüşülecek sözleşmenin tam uygulanması için dayanışmaya çağırdı.
300’ü aşkın örgüt, platform ve inisiyatif tarafından oluşturulan İstanbul Sözleşmesi’nin 18 Ağustos Salı günü AKP MYK toplantısında tekrar tartışılacak olmasına karşı uyarı notu yayımladı. Uyarı notunda, “İstanbul Sözleşmesi’nin sürekli gündemde tutularak tartışılmaya davam ediliyor olması, şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir. Bu tartışmalar, sözleşmeyi ve yasayı uygulamamak için direnmekte olan tüm kamu görevlilerine “talimat” niteliği taşımakta ve şiddete maruz kalan birçok kadın ve LGBTİ+ bireyin devlet mekanizmalarına başvurma cesaretlerini kırmaktadır” denildi.
Notta, şu ifadelere yer verildi:
“15 Ağustos 2020 günü Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan haberde, AK Parti MYK’sında İStanbul Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmaya devam edileceği belirtiliyor. Haberde ilgili bakanlıklar ve partinin hukukçu kurmayları, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması durumunda nelerin yapılması gerektiğiyle ilgili “yeni bir yasanın hazırlanması” ve “yeni bir sözleşmenin oluşturulması” gibi iki seçeneğin tartışıldığı ifade ediliyor. Yine haberde Sözleşme’de kalınacak ise, Sözleşme’nin “Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılamaması” konusunu düzenleyen 4’üncü maddesine ilişkin şerh bildirimi yapılacağı belirtiliyor. MYK’da alınacak karara göre Cumhurbaşkanı’nın son kararı vereceği ve bu kararın ilgili çevrelerde tartışmaya açılacağı söyleniyor.
“İstanbul Sözleşmesi’nin sürekli gündemde tutularak tartışılmaya davam ediliyor olması, şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir. Bu tartışmalar, sözleşmeyi ve yasayı uygulamamak için direnmekte olan tüm kamu görevlilerine “talimat” niteliği taşımakta ve şiddete maruz kalan birçok kadın ve LGBTİ+ bireyin devlet mekanizmalarına başvurma cesaretlerini kırmaktadır. EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak herkesi, İstanbul Sözleşmesi’ne yapılmak istenen bu müdahalelere karşı çıkmaya ve Sözleşme’nin hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın toplumun tüm bireylerine uygulanması konusunda dayanışmaya çağırıyoruz.”
NE OLMUŞTU?
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme konusunun ele alınacağı AKP MYK toplantısı ertelenmişti. Toplantı tarihiyle ilgili bir açıklama yapılmadı ancak aynı gün gerçekleştirilmesi planlanan il başkanları toplantısı 13 Ağustos’a ertelenmişti.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAKKINDA
İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme. İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak anılıyor.
11 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti. TBMM, İstanbul Sözleşmesi’ni 14 Mart 2012’de kabul etmiş, böylece sözleşmeyi onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu. Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almakta.
Benzer Haberler
İBB’den 9 maddelik sert ‘Atatürk Havalimanı’ çıkışı
17/05/2022 20:38
“Erdoğan İstanbul’un göbeğinde Araplara özel yerleşke mi kurmak istiyor?”
17/05/2022 20:00
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
17/05/2022 17:37
AKP’li il başkanından vatandaşa: Densiz, hadsiz, akıllı ol
17/05/2022 16:22
Son anket! Millet İttifakı farkı açıyor, CHP ve AKP kafa kafaya
17/05/2022 14:13
Finlandiya Cumhurbaşkanı’ndan Türkiye açıklaması
17/05/2022 14:08