‘Yeni sistemde cumhurbaşkanı tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı’

Yayın tarihi: 29 Eylül 2021 Çarşamba 3:45 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2021 Çarşamba 3:46 pm

AKP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Nagehan Alçı, ‘yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın tam yetkisiz ve tam güçsüz olması’ gerektiğini yazdı.

Muhalefetin ana gündem başlıklarından biri olan parlamenter sisteme geçiş vaadi son günlerde iktidara yakın bazı köşe yazarları tarafından da dile getirilmeye başlandı. Ahmet Hakan ve Rauf Tamer’e gazeteci Nagehan Alçı da katıldı.

İYİ Parti Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Cumhurbaşkanlığına aday değilim. Başbakanlığa adayım” açıklamasına işaret eden Alçı, ‘yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın tam yetkisiz ve tam güçsüz olması’ gerektiğini belirtti.

“İÇ POLİTİKANIN P’Sİ BİLE ÇANKAYA’YA GİRMEMELİ”

Alçı Habertürk’teki yazısında şunları kaydetti: “Muhalefetin istediği ve iktidar medyasında da nabız yoklandığı gibi Başbakanlık modeline geçilecekse şimdiden hazırlıklar başlamalı. Tam yetkisiz ve tamamen sembolik Cumhurbaşkanlığı makamı anayasal olarak planlanmalı. Eski parlamentarizmden farklı olarak Cumhurbaşkanı kesinlikle tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı. Cumhurbaşkanlığı devletin ve milletin birliğini temsil etmeli ve yeniden Çankaya’ya taşınmalı. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı adeta Norveç Kralı gibi sembolik ve siyaset-üstü olmalı. İç politikanın p’si bile Çankaya’ya girmemeli.”

YAZININ TAMAMI

AKP, muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor: ‘Güçten feragate hazırız’