İşte madde madde yeni seçim yasasındaki tüm değişiklikler

Yayın tarihi: 25 Mart 2022 Cuma 9:44 am - Güncelleme: 25 Mart 2022 Cuma 10:39 am

TBMM Anayasa Komisyonu, AKP ve MHP’nin hazırladığı yeni seçim yasasını bazı değişiklikler ile kabul etti. Teklif  Genel Kurul’da ele alınacak. Vatandaşlar da yeni seçim yasasındaki değişiklikler neler diye merak etmeye başladı. İşte yeni seçim yasasındaki değişiklikler

Anayasa Komisyonu’nun önceki gün yapılan toplantısında seçim yasasındaki değişiklikler kabul edildi. Teklifte AKP ve MHP’nin ortak önergeleri ile bazı değişiklikler de yapıldı. Teklifin getirdikleri ve yapılan değişiklikler şöyle:

SEÇİM BARAJI İNİYOR

Yüzde 10 olan Türkiye seçim barajı yüzde 7’ye iniyor.

OYLAR PARTİLERE

İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde; yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.

İşte Cumhur İttifakı’nın ‘seçim yasası tuzağı’

KONGRE KOŞULU

Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, kongrelerini; üst üste iki defa ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılabilecek

GRUP KURMA KOŞULU

Salt TBMM’de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.

KAYITLI ADRES BİLGİLERİ ESAS ALINACAK

Mahalli idareler genel seçimlerinde, yerleşim yeri adresine ; göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden 3 ay önceki; seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak. Bu süre teklifte 1 yıl olarak; öngörülmüştü, önerge ile değiştirildi.

EN SON ADRES

Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmenin oy kullanma hakkının elinden; alınmaması için düzenleme yapıldı. Buna göre adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres bilgileri esas alınacak.

10 GÜNLÜK SÜRE

Muhtarlığı kazanan seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç 10 gün içinde belgelendirmesi halinde mazbatası verilecek.

 

“SEÇİM YASASINDAKİ DEĞİŞİKLİĞİN ASIL NEDENİ BU”

Seçim yasası hakkında konuşan gazeteci Yılmaz Özdil, “Meclis dağılımı eğer muhalefetin ağırlığı şeklinde gelişmezse, ikinci turda mutlaka iktidar partisinin adayı seçimi kazanır” dedi.

Özdil, şöyle konuştu:

“Bana göre bu seçim yasasındaki değişikliği bu yüzden yapıyorlar. Meclis dağılımı eğer muhalefetin ağırlığı şeklinde gelişmezse, ikinci turda mutlaka iktidar partisinin adayı seçimi kazanır. Bence bu seçim yasasının temel hedefi bu.

Birinci turda eğer Meclis çoğunluğunu muhalefet bloğu alamazsa AKP, ‘Cumhurbaşkanı’nı bizden seçeceksiniz, bizden seçemezseniz bu Mecliste Cumhurbaşkanı’nı çalıştırmayız’ diyecek. İnsanlar bir matematik tercihte bulunacak. Tayyip Erdoğan tekrar Cumhurbaşkanı seçilecek. Bence seçim yasası değişikliğinin temel hedefi bu.

“Seçim yasasındaki değişikliğin asıl nedeni bu”