Yeni Şafak yazarı Karaman: Evlenmek maksadıyla adayın başka zaman bakılmaması gereken yerlerine bakmak caizdir
Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, okuyucusundan gelen bir soruya “Evlenmek maksadıyla karşılıklı olarak görüşmek, başka zaman bakılmaması gereken (yüz, diz altı, bilekler gibi) yerlere bakmak ve aday ile konuşmak caizdir” diye yanıt verdi.
İlahiyatçı Hayrettin Karaman, Yeni Şafak’taki köşe yazısında okuyucusundan gelen soruları yanıtladı.
Karaman’ın köşesinin ilgili kısmı şöyle:
"Soru: Nasılsınız iyisiniz inşallah. Size kendimle ilgili bir şey soracaktım. Hocam, ben dini yaşantıma dikkat eden biriyim, bu yaşıma kadar da Allah’a şükür karşı cinsle uygun olmayan bir ilişki, arkadaşlık vs olmadı. Dikkat ederek yaşamaya çalıştım. Üniversite okuyorum ve okulumun son senesi bir kızı görüp beğendim. Kendisi ile evlenme niyetimi kendisine söyledim, o da beni tanımak isteyeceğini söyledi. Farklı bir şehirde ve sadece telefon ile konuşuyoruz. Bu konuşma da birbirimizi tanımak maksatlı. Benim bu süreçle ilgili size danışmak istediklerim var. Lütfen cevaplarsanız beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum.
1) Hocam bizim bu şekilde evlenmek maksatlı telefonla konuşmamız günah mıdır? Söz ya da nişan oluncaya kadar bizim konuşmamız günah mı olmuş oluyor? Bu da flört gibi mi oluyor?
-Bu flört olmuyor; tanıma ve tanışma oluyor. Evlenmek maksadıyla karşılıklı olarak görüşmek, başka zaman bakılmaması gereken (yüz, diz altı, bilekler gibi) yerlere bakmak ve aday ile konuşmak caizdir. Bunu Peygamberimiz (s.a.) tavsiye etmiştir.
2) Bu telefon konuşmalarında ya da mesajlaşmalarda iltifat etmek ya da sevgi sözcükleri kullanmanın bir sakıncası var mı?
-Kişi, evleneceği, beğendiği, sevdiği birine bunları söyleyebilir, bunda sakınca yoktur.
3)Ben küçük bir şey de olsa kendisine hediye almayı düşünüyorum, içimden gelerek bir mahzuru var mıdır?
-Mahzuru yoktur. Hediyeleşmek sünnettir. Evleneceğin kimseye hediye almak ise daha uygun bir davranıştır, sevgiyi arttırır.
4)İleride Allah nasip eder de nişanlanırsak yalnız, baş başa kalmadan herhangi temas olmadan dışarıda görüşmek yemek yemek ve konuşmanın bir sakıncası var mıdır?
-Sakınca olmadığını yukarıda ifade etmiş olduk."