Yeni Şafak yazarı: Elektrik ve doğalgaz maliyetleri konusunda Avrupa’dan iyiyiz

Yayın tarihi: 14 Ekim 2021 Perşembe 9:38 am - Güncelleme: 14 Ekim 2021 Perşembe 9:38 am

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, Türkiye’deki faturaların artışını teğet geçti. Acet, “Elektrik ve doğalgaz maliyetleri konusunda Avrupa’dan çok daha iyi durumdayız” dedi.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, “Avrupa’da doğalgaz, elektrik fiyatları uçtu gitti. Peki bizde durum nasıl?” başlıklı yazı kaleme aldı. Acet yazısında Avrupa ülkelerindeki fatura artışlarına değindi. Türkiye’de doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların faturaya yansımasını teğet geçen Acet, enerji fiyatlarındaki artışa sebep olarak pandemiyi gösterdi.

Yılbaşından bu yana doğalgaza yüzde 18, elektriğe yüzde 21 zam yapıldığını iddia eden Acet’in yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

“Spot piyasa denilen, günlük elektrik ve gaz ticaretinin yapıldığı piyasalardaki anormallikleri görmek için Bakan Dönmez’in geçen hafta aktardığı şu rakamlara bakalım:

İtalya’da elektrik fiyatları, yılbaşına göre yüzde 274 artmış durumda. İspanya’da yüzde 234, Yunanistan’da yüzde 229, Bulgaristan’da yüzde 201, Almanya’da yüzde 183, Fransa’da yüzde 165, İngiltere’de yüzde 145 artmış durumda.

Türkiye’de ise bu rakam yüzde 70.

Şimdi de Avrupa’da doğalgaz borsalarındaki fiyatlardan iki tane örnek:

Hollanda borsasında doğalgazın fiyatı yılbaşından bu yana tam yüzde 362 artış göstermiş durumda. İngiltere’de bu oran yüzde 285.

Enerji Bakanı Dönmez, “Enerji fiyatlarının küresel ekonomileri allak bullak ettiği bir dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlarımıza en az seviyede yansıması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyuyoruz” şeklindeki sözleriyle Türkiye’deki durumu özetliyor.

Yukarıda aktardığımız rakamlarda olduğu gibi, elektrik ve doğalgaz maliyetleri konusunda Avrupa’dan çok daha iyi durumdayız.

Bir de, toplam maliyetlerin aşağı yukarı yarısı hükümet politikası doğrultusunda halka yansıtılmıyor.

Yılbaşından bu yana, doğalgaza toplamda yüzde 18 civarında zam yapıldı. Elektrikte ise, yüzde 21 civarında.”

Doğalgaza akıl almaz zam geliyor

Doğalgaz ve LPG’ye büyük zam