Yeni pandemi kapıda: 17 yeni virüs bulundu

Yayın tarihi: 16 Kasım 2021 Salı 3:32 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2021 Salı 3:32 pm

Çin’de yapılan bir araştırma, koronavirüs dışında yeni bir salgının başlayabileceğini ortaya koydu. Çin’de evcil hayvan olarak ticareti yapılan ve yenen hayvan türleri üzerinde yapılan araştırma, küçük gece hayvanı olan misk kedilerinde bulunan virüse dikkat çekti.

2019’un son aylarında ilk olarak Çin’de görülen koronavirüs milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. Koronavirüse geliştirilen aşılar sayesinde salgın kontrol altına alınmaya çalışılıyorken bilim insanları yeni pandeminin kapıda olduğunu söyledi.

Avustralya’da yer alan Sydney Üniversitesi tarafından Çin’deki hayvan pazarlarına ilişkin yapılan çalışma her an yeni bir pandeminin ortaya çıkabileceğini gösterdi.

71 VİRÜS BULUNDU

Araştırmada Çin’de egzotik gıda olarak ticareti yapılan ve yenen hayvanların 71 tür memeli virüsü barındırdığı açıklandı. Bunlardan 18’inin hem insanlar hem de evcil hayvanlar için “potansiyel olarak yüksek riskli” olduğu bildirildi.

“İKİ YÖNLÜ VİRÜS TRAFİĞİ VAR”

Çalışmanın yazarlarından evrimsel biyolog Prof. Dr. Edward Holmes, “Bu çalışma, vahşi yaşam ticaretinin ve canlı hayvan pazarlarının neden gerçekleşmeyi bekleyen bir pandeminin kaynağı olduğunu tam olarak vurgulamaktadır. Bulgularımız, aynı zamanda insanların virüslerini düzenli olarak diğer hayvanlara aktardığını da gösteriyor. Açıkça iki yönlü bir virüs trafiği var” dedi. Kedi benzeri etoburların da tehlikeli virüsler taşıdığı belirlendi. Prof. Dr. Holmes, “Misk kedilerinden  insanlara sıçrayan başka bir virüs kolayca büyük bir salgın başlatabilir” dedi.

 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi: Pandemi pek bitecekmiş gibi görünmüyor