Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, faiz hakkında ne demişti?

Yayın tarihi: 2 Aralık 2021 Perşembe 7:33 am - Güncelleme: 2 Aralık 2021 Perşembe 8:42 am

Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, göreve gelmeden önce “Uygulamakta kararlıyız” diyerek ‘faiz indirimi’ni savunmuştu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre ‘görevden af’ talebi kabul edilen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ‘görevden alındı’. Atama kararına göre Elvan’ın yerine yardımcısı Nureddin Nebati atandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP Meclis Grubu toplantısında söylediği “Faizi savunanla beraber olmam, olamam” sözlerinin ardından gözlerin çevrildiği Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan sessizliğini korumuş, ancak Nureddin Nebati TL’deki rekor değer kaybına neden olan faiz indirimlerini savunmuştu.

Nebati Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye Ekonomi Politiğini tüm ezber ve önkabullerimizi bir yana bırakarak, bilimsel veriler ışığında netleştirelim ve bilgi karmaşasını ortadan kaldıralım. Türkiye ekonomisini sadece döviz kurunu baz alan dar bakış açısı yerine büyük bir pencereden değerlendirmemiz gerekiyor” demişti.

Nebati “Düşük faiz politikamız sonucu TL’ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez. Bu sefer bu politikamızı uygulamakta kararlıyız…” ifadelerini kullanmıştı.

Nebati’nin Bakan Yardımcısı olduğu dönemde Berat Albayrak’la bir restoranda yaptığı görüşmenin fotoğrafı günlerce konuşulmuştu.

Lütfi Elvan görevden alındı

 

 

Yeni Bakan Nureddin Nebati’den ilk açıklama

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

Hazine Ve Maliye Bakanı olarak atadığı Nureddin Nebati, Elvan’dan önce ‘görevden af talebi’ kabul edilen Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a yakınlığıyla biliniyor. Nebati, Lütfi Elvan’ın yardımcısı olduğu dönemde Berat Albayrak’la bir restoranda yaptığı görüşmenin fotoğrafı günlerce konuşulmuştu.

Nebati, 1 Ocak 1964’te Şanlıurfa Viranşehir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora unvanını aldı.

Tekstil işiyle uğraştı, akaryakıt istasyonu işletmeciliği yaptı. MÜSİAD Genel Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu. Hala MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi olan Nebati’nin, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, Ensar, TÜGVA, Önder, Utesav üyelikleri bulunuyor.

AKP 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyesi seçildi. MYK Üyesi olarak AKP Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24. Dönemde İstanbul, 25. Dönemde Şanlıurfa, 26. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi.

Reuters’tan Türk lirası için vahim tahmin