Yeni bekçi yönetmeliği Resmi Gazete’de! Artık ilkokul değil lise mezunu olacaklar

Yayın tarihi: 17 Mart 2023 Cuma 5:20 pm - Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma 5:20 pm

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni bekçi yönetmeliğine göre lise mezuniyet şartı getirildi. Ayrıca, yeni düzenlemeyle, 1 yıldan az hapis cezası alanların bekçi olmasında bir engel olmayacak.

Bekçi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlar ve giriş sınavlarına ilişkin esasları belirleyen yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, yeni bir yönetmelik yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre bekçiler için ilkokul mezunu olan eğitim durumu şartı lise veya dengi okul mezunu olarak değiştirildi.

Bekçilerle vatandaş arasında ‘gürültü’ kavgası!

Bekçiler için daha önce en fazla 6 ay olan hapis cezası şartına ilişkin süre 1 yıla çıkarıldı. Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıla kadar süreyle hapis cezasına mahkûm olanlar bekçi olabilecek. Önceki yönetmelikte en fazla 6 aylık hapis cezası şartı bulunuyordu.

Önceki yönetmelikte bulunan, “Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak” şartı yürürlükten kaldırıldı.

Öte yandan yönetmeliğin uyuşturucu ve fuhuşla ilgili faaliyetlerde bulunmamış olma şartında da değişiklik yapıldı. Öncekinde kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle hakkında soruşturma/kovuşturma devam ediyor olmamak şartı yer alırken, yenisinde bunun yerine “Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak” şartı getirildi.