Yeni Alzheimer ilaçları bilim dünyasının tepkisini çekti

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2021 Salı 8:31 am - Güncelleme: 19 Temmuz 2021 Pazartesi 12:32 pm

ABD Gıda ve İlaç Dairesi geçtiğimiz günlerde tartışmalı bir karara imza attı. Bilim dünyası tarafından önerilmeyen bir ilaç onay aldı. Böylece yaklaşık olarak 18 yıl sonra ilk defa bir alzheimer ilacı onay almış oldu.

FDA ile birlikte bağımsız bir onay komisyonu görev yapıyor. Bu komisyon ilaçların değerlendirme sürecine katkıda bulunuyor. Yaptıkları açıklamalara bakıldığında yeni ilacın kesinlikle onaylanmadığı ifade edildi. Uzmanlar ilacın klinik olarak fayda sağladığına dair herhangi bir kanıt olmadığını söylüyor.

alzheimer

Bu ilacın fiyat bakımından en fazla 8400 dolar olması gerektiği söylendi. Fakat ilaç için istenen ücret gerçekten de ciddi oranda yüksek. Herhangi bir alzheimer hastası eğer bu ilacı kullanmak isterse yaklaşık olarak 56 bin dolar ödemek zorunda kalacak. Yani neredeyse normalden 7 kat daha fazla ücret ödenecek.

 

Bilim dünyasının bu ilaca çok sert çıkışmasından hemen sonra hastaneler de tavır aldı. ABD içerisinde faaliyette bulunan hastaneler ve sigorta şirketleri bu ilacı kullanmayacaklarını ifade etti. Yani hastanelerde 18 yıl önceki ilaçların kullanımına devam edecekler. Ayrıca sigorta şirketleri bu ilacı karşılamayacak.

Beyinleri genç kalanlar bilim insanlarının araştırma konusu oldu: Bunu nasıl başarıyorlar

ABD’de alınan kararlar böyle olunca Türkiye’de de muhtemelen benzer kararların alınacağını söyleyebiliriz. Yeni alzheimer ilaçları Türkiye ve birçok ülkede muhtemelen ciddi bir kullanım alanına sahip olmayacak. Bu ilaç önümüzdeki günlerde bilim dünyasında çok daha büyük tartışmalara yol açabilir.