Yemek Sepeti boykot ediliyor! ‘Yaşasın işçi sınıfı dayanışması’

Yayın tarihi: 27 Eylül 2021 Pazartesi 8:01 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2021 Pazartesi 8:03 pm

Nakliyat-İş, Yemek Sepeti’ne karşı boykota başladı. Boykota, çok sayıda sendika, siyasetçi ve meslek örgütü de destek verdi. BBoykot eylemi Twitter’da TT listesine girdi.

Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu İşçileri Sendikası’na (Nakliyat-İş) üye oldukları gerekçesiyle Yemek Sepeti firmasındaki işlerine son verilen işçiler, İstanbul Şişli’de bulunan Yemek Sepeti Genel Merkezi binası önünde açıklama yaptı. İşçilerin boykot çağrısı Twitter’da gündem oldu.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Nakliyat İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yemeksepeti işçileri, insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için anayasal haklarını kullanarak DİSK’e bağlı sendikamız Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmeye, üye olmaya başlamışlardır.

İşveren sendikanın toplu iş sözleşmesi yetki aşamasına geleceği aşamada, örneği görülmemiş bir şekilde hile ve muvazaaya başvurarak, yasalara, yargı kararlarına aykırı bir şekilde resmi evrakta sahtecilik yapmış ve Yemeksepeti’ni Taşımacılık İşkolunu, 10 nolu Ticaret, Eğitim, Büro İşkolu olarak değiştirmiştir.

Bunun sonucu 2000 Nakliyat- İş Sendikası üyesi işçinin üyeliği düşürülmüştür. Bu sürece müdahale etmesi gereken Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı şu ana kadar müdahale etmemiştir. Sendikanın başvurusu üzerine yapılan müfettiş incelemesinin sonucu da 8 ay geçmesine rağmen sendikaya gönderilmemiştir.

“YEMEKSEPETİ HİLESEPETİ OLMUŞ”

Yemeksepeti, Hilesepeti olmuş işçilerin örgütlenmesine yönelik baskılar, işçi ve sendika düşmanlığı devam etmiştir. Yemeksepeti/ BanaBi depoları özel kişilere devredilmeye başlanmış, işçilere yönelik istifa baskıları, mobbinge dönüşen uygulamalar artmıştır. Büyük çoğunluğu moto kurye olarak çalışan Yemeksepeti çalışanları, esnaf kurye olarak çalışmaya zorlanmaktadır. Çalışanların birlikte, örgütlenme ortamı ortadan kaldırılmak istenmektedir.

Hilesepeti olan Yemeksepeti’nin işçi ve sendika düşmanlığını protesto etmek, işçilerin insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için mücadelesi ile dayanışmada bulunmak amacıyla 27.09.2021 günü Şişli’de bulunan Yemeksepeti Genel Müdürlüğü önünde “Yemeksepeti’nden yemek ve market siparişi vermeyelim., BOYKOT edelim, İşçi ve Sendika Düşmanlığına ortak olmayalım” dedik.

Boykota birçok sosyal medya kullanıcısı yurttaş, siyasetçi ve moto kurye olarak görev yapan emekçiler de destek verdi. Twitter’da TT olan #YemekSepetiBoykot tagine gelen tepkilerden bazıları şu şekilde: