Yavuzyılmaz anlattı: Şirket 2016’da vatandaşlara 130’ar bin TL vererek taahhüt istedi

Yayın tarihi: 13 Şubat 2024 Salı 7:35 pm - Güncelleme: 14 Şubat 2024 Çarşamba 2:23 am

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz İliç‘te heyelan meydana gelen maden ocağı şirketinin bölgedeki vatandaşlara 130’ar bin TL vererek “Adli ve idari başvuru yapmayacağım” taahhütü istediğini anlattı.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan’ın İliç ilçesinde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi. İlk belirlemelere göre 9 işçi göçük altında kalırken, siyanürün su kaynaklarına karışma endişesi de var. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı buna karşı Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne yönelen menfez kapaklarının kapatıldığını açıkladı.

TELE1 Ana Haber’e konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da maden ocağı şirketinin 2016’da bölgedeki vatandaşlara 130’ar bin TL vererek “Adli ve idari başvuru yapmayacağım” taahhütü istediğini anlattı.

Yavuzyılmaz şunları söyledi: “Bölgede açık maden ocağı işletmesinde büyük bir heyelan oldu. Valiliğe dokuz işçinin olduğu belirtildi ancak bölgeden gelen bilgilere göre bu sayı artabilir. Erzincan Milletvekilimiz Mustafa Sarıgül şu an bölgede. Biz de Gamze Taşçıer ile yine çevre konularında üst düzey görevlerde bulunan Baran Bozoğlu ile yoldayız. Maalesef facia göz göre göre ‘ben geliyorum’ dedi.

Defalarca kez uyarıların yapıldığı, vekillerimizin bölgede inceleme yapıp denetimsizliği yerinde gördüğü bir maden ocağı. Bu maden ocağı işleten şirket Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin. Anadol şirketinin yüzde 80’i madencilik Kanada menşeili bir şirkette, yüzde 20’si ise Lidya madenciliğe yani Çalık Grubu’na ait. Bu bölgede daha önce çevre felaketleri yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı 27 Haziran 2022 tarihinde burada bizim de baskımızla altın madenciliği faaliyetlerini durdurdu.

Bu maden işletmesi 2010 yılından itibaren sürekli iki buçuk kat büyütüldü. Defalarca kez ÇED süreci yaşadı, şirkette kendine şöyle bir yol seçti ve bölgedeki köylülere bir maddi yardım yaparak dava açma ve itiraz haklarını ellerinden almaya çalıştı. Şirket 2016’da yılında hazırladığı bir protokolle buradaki vatandaşlarımıza 130’ar bin TL yardım adı altında para vererek tüm madencilik faaliyetleri için adli ve idari bir başvuruda bulunmayacaklarına dair taahhütname istedi. Yani maddi bir güçle asimetrik bir baskı oluşturarak tüm usülsüzlerin üzerini örtmeye çalıştı.”

Göz göre göre geldi! İliç maden faciasında 9 işçi kayıp

Bakanlık duyurdu: Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaşan menfez kapakları kapatıldı

İlhan Cihaner: Bu bir toprak kayması değil, burada dağ büyüklüğünde bir siyanürün içi var

İliç Savunucusu Sedat Cezayirlioğlu: Bütün Ortadoğu’yu etkileyecek bir felaket yaşanıyor

 

Kaynak: TELE1