Yassıada için harcanan ‘dudak uçuklatan’ meblağ ortaya çıktı

Yayın tarihi: 17 Haziran 2019 Pazartesi 10:37 am - Güncelleme: 17 Haziran 2019 Pazartesi 10:37 am

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, bugünkü yazısında Yassıada projesine harcanan tutarı gündeme getirdi. 27 Mayıs ihtilali sonrasında Adnan Menderes ve bazı bakanların yargılandığı ve idamlarından önce hapis yattıkları Yassıada, 2013 yılında “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” projesi için imara açıldı.

Çalışmaların son aşamaya geldiği 18.3 hektarlık Yassıada’da 14 Mayıs 2015 yapılan temel atma törenin ardından çalışmalar hızlı bir şekilde başlamıştı.

Gemilerle adaya getirilen iş makineleri ve işçiler 4 yılı aşkın bir süredir aralıksız çalışıyor.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker ise, bugünkü yazısında Yassıada projesine harcanan tutarı gündeme getirdi.

Çiğdem Toker, “Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri. İstanbul Havalimanı, Osmangazi, 3. Boğaz Köprüsü, şehir hastaneleri vd, yıllardır bu köşeye konu olan garantili projelerin Hazine’ye ve ekonomiye yüklediği ağır bedel artık biliniyor. ‘Milletin cebinden beş kuruş çıkmıyor’ cümlesi eskisi kadar rahat kurulamıyor. Bu konuda gazeteci olarak verdiğim aydınlatıcı rahatsızlıktan (!) memnunum” ifadelerini kullandı.

“BUGÜNÜN KURUYLA 843 MİLYON TL”

“KÖİ raporlarının yenisi yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı KÖİ Raporu sayesinde Yassıada’nın bedelini de öğrendik” diyen Toker şöyle devam etti:

“Demokrasi ve Özgürlük Adası’ adı takılan, rant uğruna Yassıada’nın doğallığını mahveden projenin yatırım tutarı 140 milyon 476 bin 765 ABD Doları’ymış (125 odalı otel, 30 civarında betonarme bungalov, 600 kişilik konferans salonu, cami, müze ve sergi alanları).

Yassıada-Sivriada bölümünün altında bir de küçücük not:

‘Yassıada-Sivriada projesi ihaleden muaftır.’

Ne tuhaf. TOBB bünyesindeki Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.’nin Başkanı Arif Parmaksız liste hazırlayıp sonra ihale yaptıklarını Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’a açıklamıştı. Buna göre projeyi Mesa şirketi yapıyor. Mimari projesi ise ‘yabancıya’ gitmemiş: AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’ın eşiyle birlikte sahibi olduğu Arme Concept.

Peki bir ihale yapıldığı halde, KÖİ raporunda ‘İhaleden muaftır’ denilmesi, ihaleyi TOBB şirketinin yapmasından mı kaynaklanıyor?

Çünkü öte yandan projenin sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı görünüyor.

Bu proje biraz karışık.

Belki bugünün kuruyla 843 milyon TL eden Yassıada projesinin bu bedelini vatandaş olarak biz mi ödüyoruz, TOBB mu, bir açıklayan çıkar.”