Yaşı nedeniyle öğrenci kartı verilmedi hukuk mücadelesi ile kazandı

Yayın tarihi: 17 Nisan 2022 Pazar 2:13 pm - Güncelleme: 17 Nisan 2022 Pazar 2:13 pm

Bursa’da 27 yaşından büyük bir öğrenciye yaşı nedeniyle indirimli toplu taşıma kartı verilmedi. Öğrenci, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurmasının ardından indirimli kart alabildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci, indirimli toplu ulaşım kartı almak için ilgili kuruma başvurdu. Öğrenci 27 yaşından büyük olması nedeniyle indirimli kart alamadı. Bunun üzerine öğrenci Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvurdu.

Dilekçesinde öğrencilik için yaş sınırı bulunmamasına rağmen öğrencilik haklarından yararlanmasının yaşla sınırlandırılmasının Anayasa’da güvence altına alınan eşitlik ve eğitim öğretim hakkına aykırı olduğunu, ayrıca sosyal devlet ilkesiyle de bağdaşmadığını savunan öğrenci, başka illerde bu yönde bir uygulama olmadığını belirterek sorununun çözümünü talep etti.

ÖĞRENCİYİ HAKLI BULDU

Başvuruyu inceleyen KDK, başvurucu öğrenciyi haklı buldu ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına tavsiye kararı verdi.

Çeşitli sebeplerle üniversite öğrenimine geç başlamış ya da ikinci, üçüncü üniversite eğitimi alan kişilerin bulunabileceği ifade edilen kararda, öğrencinin talebinin karşılanması gerektiği bildirildi. Kararda ayrıca, belediyenin internet sitesinde yer alan başvuru bilgilerindeki öğrenci tanımının, yürürlükteki yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kararın ardından belediye, başvurucuya indirimli öğrenci kartının tanımlandığı ve Seyahat Kartları Uygulama Yönetmeliğinin güncellendiği yönünde KDK’ye bildirimde bulundu.

İBB Meclisi’nden ulaşımda ‘öğrenci’ kararı: İmamoğlu ‘Veto edeceğim’ dedi