Yaşar Okuyan kimdir?

Yayın tarihi: 15 Aralık 2023 Cuma 3:23 pm - Güncelleme: 15 Aralık 2023 Cuma 3:23 pm

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan kimdir, hangi partilerde görev yaptı? İşte ayrıntılar…

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, iç kanama nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Durumunun kritik olduğu öğrenilen Okuyan ile ilgili vatandaşlar ‘Yaşar Okuyan kimdir’, ‘Yaşar Okuyan hangi partili’, ‘Yaşar Okuyan ülkücü mü’ gibi sorulara yanıt aramaya başladı. İşte Yaşar Okuyan’ın hayatı…

Yaşar Okuyan, 1949 yılında İstanbul‘da dünyaya geldi. Aslen Rize Çayeli Büyükköylü olan Okuyan, Ankara Atatürk Lisesi’nde eğitim aldı. İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Bir dönem gazetecilik yaptı. 21 yıl çeşitli gazete, dergi ve ajansta muhabir, foto muhabir, istihbdürü ve Köşe Yazarı olarak görev yapmış ve sürekli Basın Kartı almaya hak kazanmıştır. İmbat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Aktif siyasete 1970’li yılların başında MHP‘de başladı. O sıralar Hergün gazetesinin köşe yazarı ve Ülkücü Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığı yaptı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra Yaşar Okuyan da gözaltına alındı.

Yaşar Okuyan, Mesut Yılmaz’ın 1991 yılında ANAP liderliğine seçilmesinden sonra 1995 yılında bu partiye katıldı. ANAP’ta sürekli Ülkücü geçmişiyle anıldı. Eski kimliğini rencide etmemeye, ancak ANAP’lı kimliğini vurgulamaya özen gösterdi. Özgeçmişinde MHP yıllarını gazetecilik yaptığı dönem olarak tarif etti. Yalova’nın il olmasından sonra 20. ve 21. dönemde Yalova milletvekili seçildi. 1999-2002 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. Okuyan, Mesut Yılmaz’la ters düşünce bakanlık görevi ile ANAP’tan ayrıldı.

ANAP’tan istifa etmesinin ardından 2002 yılında eski partisi MHP’ye katıldı. Daha sonra MHP’den de ayrıldı ve 2004 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisinden Yalova belediye başkan adayı oldu, fakat seçilemedi. Kasım 2004’te Ankara kulislerinde yeni parti kuracağı söylentileri dolaştığı sırada, 28 Şubat Süreci’nde Hüsamettin Cindoruk ve ekibi tarafından kurulmuş olan Demokrat Türkiye Partisinin başına geçti. Mayıs 2005 olağan kongresinde partinin ismini Hürriyet ve Değişim Partisi olarak değiştirdi; partinin amblemi de ‘yeşil zemin üzerinde güneş’ oldu. Böylece beş yıl içinde altı genel başkan değiştirmiş bulunan DTP tarihe karışmış oldu.

2007 yılında düzenlenen Cumhuriyet Mitingleri’ne katıldı. 2008 yılında genel başkanlığını yaptığı Hürriyet ve Değişim Partisini kapatarak, kadrosuyla birlikte Halkın Yükselişi Partisine katıldı. Daha sonra Yaşar Nuri Öztürk tarafından partiden ihraç edildi. İşçi Partisinin 15 Şubat 2015 tarihinde yapılan kongresinde kurulan Vatan Partisinde genel başkan yardımcılığına getirildi. 2018 yılında görevinden ayrıldı. Aynı yıl CHP’ye üye oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i hedef alan açıklamaları sonrasında 22 Şubat 2023 tarihinde CHP’den ihraç edildi.

Kaynak: TELE1